Ban žali što je kazao ‘okupacija’ Zapadne Sahare

Nakon istupa generalnog sekretara UN-a, na ulicama marokanskih gradova je došlo do protesta protiv ove organizacije (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je žaljenje zbog “nesporazuma” oko njegovog korištenja riječi “okupacija”kada je opisivao marokansku aneksaciju Zapadne Sahare, što je dovelo do toga da Maroko istjeruje veliki broj uposlenika UN-a, navodi njegov glasnogovornik.

Ranije ovog mjeseca Ban je koristio riječ “okupacija” da opiše potez Maroka koji je pripojio Zapadnu Saharu svojoj teritoriji 1975. godine, kada je ovu teritoriju duž Atlantskog okeana preuzeo od kolonijalne sile Španije.

“Njegovo korištenje ove riječi nije bilo planirano, niti je bilo namjero, bila je spontana, lična reakcija. Žalimo zbog nesporazuma i posljedica koje je izazvala ova lična izjava zabrinutosti”, naveo je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

‘Cijenjeni član UN-a’

Kontraverza oko izjava Bana je najgori spor Maroka s UN-om od 1991. godine, kada je UN posredovao prekidu vatre i kraju rata zbog Zapadne Sahare i uspostavljanju mirovne misije poznate kao MINURSO.

Ban je izgovorio spornu riječ tokom posjete izbjegličkom kampu na jugu Alžira, gdje se nalaze pripadnici naroda Sahrawi, koji smatraju da Zapadna Sahara pripada njima.

Potom je Maroko naredio UN-u da povuče veliki broj civilnih uposlenika i zatvori ured osobe za vojne odnose mirovne misije MINURSO.

Vlasti su navele kako je odluka nepovratna, ali i da je Vlada odlučna očuvanju vojne saradnje kako bi garantirala prekid vatre.

“Ništa što je Ban kazao ili uradio tokom te posjete nije imalo za cilj da uvrijedi ili izrazi neprijateljstvo prema Kraljevstvu Maroku, koje je cijenjeni član UN-a”, dodao je Dujarric.

Zvanični Rabat je optužio Bana da odustaje od neutralne pozicije UN-a kada je riječ o sporu o Zapadnoj Sahari.

‘Ni na čijoj strani’

“Stav UN-a nije promijenjen, organizacija nije i neće stati na bilo čiju stranu kada je riječ o Zapadnoj Sahari”, navodi glasnogovornik UN-a.

Zvaničnici UN-a u nekoliko navrata su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da javno izrazi podršku Banu i MINURSO-u, što je prošlog četvrtka ovo tijelo i uradilo u New Yorku.

Međutim, Vijeće sigurnosti nije direktno naredilo Maroku da promijeni svoje odluke ili govorilo o Banovom korištenju riječi “okupacija”.

Izvor: Agencije