Video: Pušten treći osumnjičeni za napad u Briselu

Čovjek za kojeg se izvještavalo da je treća osoba na snimkama nadzornih kamera iz zračne luke Zaventem u Bruxellesu, uz dvojicu bombaša samoubojica, pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Belgijski savezni tužitelj je potvrdio kako je osoba koju je identificirao kao Faycala C. puštena, jer nema dokaza koji opravdavaju njegovo zadržavanje.

Mediji su prenijeli kako je riječ o osobi imena Faycal Cheffou.

Belgijska policija ranije je objavila novu videosnimku trećeg osumnjičenog bombaša iz bruxelleske zračne luke, čija bomba nije eksplodirala tokom prošlotjednog napada, prenosi AFP.

Agencija navodi kako je na snimku prikazan čovjek koji gura kolica s velikom torbom kroz dvoranu za check-in, a pored njega su bombaši samoubojice – Ibrahim El Bakraoui i Najim Laachraoui.

“To je nova videosnimka koja ranije nije objavljena“, kazao je glasnogovornik belgijskog federalnog tužiteljstva za AFP.

Policija je uz objavljenu snimku, s kojeg su isječci već ranije prikazani javnosti, napisala poruku kako “želi identificirati tog čovjeka”.

Agencija navodi da tužitelji i dalje istražuju da li je misteriozni “čovjek sa šeširom” neovisni novinar Faysal Cheffou, koji je bio optužen za terorističke aktivnosti vezane za napad izveden prošlog tjedna u zračnoj luci. On je odbijao suradnju s istražiteljima.

U međuvremenu je belgijsko tužiteljstvo proširilo optužnicu za napad na aerodromu i u metrou na još tri osobe. Za sada nije precizirano o kome je riječ.

Više od 100 u bolnici

Broj poginulih u napadima u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji podzemne željeznice povećan je na 35, priopćio je belgijski Krizni centar, navodeći kako bi ta brojka mogla dalje rasti, javljaju svjetske agencije.

Ranije je objavljeno kako je u eksplozijama poginula 31 osoba, uključujući napadače. Od tada su četiri osobe u bolnicama podlegle od zadobivenih ozljeda.

Krizni centar je naveo kako je do sada identificirano 29 žrtava napada, dok se za ostale još čekaju rezultati analize DNA, prenosi AFP.

Centar napominje kako su neke od žrtava preminule u različitim bolnicama i kako nisu uključene u ovu brojku.

Kako je priopćeno, šest žrtava poginulih u zračnoj luci su Belgijanci, a preostalih devet su iz Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Švedske i Kine.

U napadu na metro poginulo je 10 Belgijanca, a ostali su iz Velike Britanije, Italije i Švedske.

Prema ranijim izvještajima, u napadima je ozlijeđeno 340 ljudi iz 19 država od kojih je 101 još uvijek u bolnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije