Novi test projektila Sjeverne Koreje

U Sjevernoj Koreji su uvjereni da SAD prebacuje centar strategije za nadmoć nad cijelim svijetom na azijsko-pacifičku regiju (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je projektil kratkog dometa iznad mora, sa svoje istočne obale u utorak, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na vojnog zvaničnika.

Projektil je ispaljen iz sjevernokorejskog odmarališta Wonsan u 5:40 sati po lokalnom vremenu i letjela istočno nekih 200-tinjak kilometara prije nego što je, kako je izgledalo, došla u kontakt sa tlom, navodi Yonhap.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un prisustvovao je seriji ispaljivanja projektila kratkog dometa u proteklih nekoliko sedmica.

Državni mediji su navodili kako su ova ispaljivanja odgovor na sankcije Ujedinjenih nacija koje su izrečene izoliranoj komunističkoj državi zbog njenog četvrtog nuklearnog testa u januaru ove godine.

Apel Washingtona

State Department uputio je apel Sjevernoj Koreji da se suzdrži od izjava koje dovode do tenzija u regiji, nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Su-yong rekao da je Pjongjang spreman za preventivni nuklearni napad.

“Pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od akcija i retorike koje produbljuju tenzije i umjesto toga usredotoči na poduzimanje konkretnih koraka ka ispunjavanju svojih međunarodnih obveza”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Noel Clay.

Sjevernokorejski šef diplomacije je ranije ruskim medijima rekao kako je “vojska Sjeverne Koreje u stanju pripravnosti za izvođenje preventivnog nuklearnog napada kao reakcije na neprijateljske aktivnosti SAD-a”.

Sjeverna Koreja kao američka meta

“Kao odgovor na pomahnitalu histeriju SAD-a za pokretanje nuklearnog rata, potpuno smo prebacili našu vojsku s oblika vojnog reagiranja na oblik izvođenja preventivnog napada i stanja odlučnosti za spremnost na izvođenje preventivnog nuklearnog napada”, naveo je Ri.

Optužio je SAD da prebacuje centar strategije za nadmoć nad cijelim svijetom na azijsko-pacifičku regiju.

Po njemu, Sjeverna Koreja određena je kao prva meta američkog napada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO