Prva džamija u SAD-u sa dva minareta

Džamija koja je izgrađena na gotovo 1.900 metara kvadratnih moći će primiti 3.000 ljudi (Turkish American Community Center in Lanham)

Prvi islamski centar kojeg je izgradila Turska u SAD-u bit će otvoren početkom aprila tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a u sklopu ovog kompleksa napravljena je džamija, prva sa dva minareta u ovoj zemlji, kulturni i istraživački centar, muzej islamske umjetnosti te kuće u osmanskom stilu. 

Izgrađen u saradnji truskog Predsjedništva za vjerske poslove i Fondacije Diyanet, centar se nalazi u američkoj saveznoj državi Maryland.

Džamija koja je izgrađena na gotovo 1.900 metara kvadratnih, bit će prva koja će imati dva minareta u SAD-u. Zajedno sa dvorištem, ona će moći primiti 3.000 ljudi.

Muzej i istraživački centar

U kompleksu će se također nalaziti i muzej islamske umjetnosti na 300 metara kvadratnih, te prostorije za vjernike i goste. 

Džamija je izgrađena u osmanskom stilu iz 16. stoljeća, dok su druge zgrade u centru napravljene u stilu seldžučke arhitekture. 

U sklopu kompleksa napravljen je i islamski istraživački centar koji će podržavati studente. 

Izvor: Agencije


Povezane

Zabrinuti smo zbog toga što se neke muslimanske porodice ne osjećaju sigurno u SAD-u zato što su muslimani, kazao američki predsjednik u govoru u džamiji.

Published On 03 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO