Betonski zid na ISIL-ovoj ruti

Turska je na meti kritika kao glavna tačka tranzita za regrute grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na putu ka Siriji. Vlada tvrdi da čini sve kako bi zatvorila tu rutu. Na tursko-sirijskoj granici bio je reporter Al Jazeere Omar al-Saleh.

Osigurati 900 kilometara granice, koja dijeli Tursku i Siriju, nije lako.

Turska Vlada je želi potpuno zatvoriti – betonskim zidovima, osmatračnicama i dodatnim čuvarima. Gradnja je počela prije dvije godine. Pojedini stanovnici kažu da je već drugačije.

„Svi su prolazili ovuda – teroristi, muškarci, žene, krijumčari… Svi su ovdje ulazili iz Sirije u Tursku”, kaže Gazi Arslan, stanovnik pograničnog područja.

Odbacivanje optužbi

Turske vlasti strahuju da borci ISIL-a ulaze u zemlju kako bi izvodili napade.

Ali zapadne sile su optužile Tursku da ignoriraju prolazak stranih boraca u Siriju i iz nje.

Zapadne obavještajne službe procjenjuju da se više od 30.000 boraca iz 100 zemalja bori u Siriji, te da je većina njih u tu zemlju ušla iz Turske.

Prema podacima Europola, između 3.000 i 5.000 boraca ISIL-a vratilo se u svoje zemlje u Evropi, i mogli bi planirati napade.

SAD i NATO smatraju da strani borci koriste ovaj pogranični pojas dug 70 kilometara, između gradova Kilisa i Karka'misha, za kretanje između dvije zemlje. Uporište grupe ISIL nalazi se samo nekoliko kilometara odavde.

Guverner Kilisa odbacio je sve optužbe. Ističe da su betonski zidovi dugi 800 kilometara opremljeni kamerama i radarima, podignuti između pet turskih gradova na granici sa Sirijom.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera