Putin zadržao Kadirova na čelu Čečenije

Ramzan Kadirov je sin bivšeg čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret za postavljanje Ramzana Kadirova za privremenog predsjednika Čečenije i poručio da se nada da će narod Čečenije prepoznati sve što je Kadirov postigao kada bude glasao na regionalnim izborima u septembru, javljaju agencije.

“Vaš mandat ističe 5. aprila. Na osnovu onoga što ste učinili u prethodnih pet godina, prije svega za čečenski narod i za one koji žive u toj republici, ali i za Rusiju kao cjelinu, danas sam potpisao ukaz o vašem imenovanju za vršioca dužnosti prvog čovjeka Republike Čečenije. Nadam se da ćete učestvovati na septembarskim izborima”, rekao je Putin na sastanku s Kadirovom.

Kadirov, bivši pobunjenik, uglavnom pridaje malo pažnje pravilima koja se provode u ostatku zemlje i Putinovo upozorenje će se smatrati kao pokušaj njegova obuzdavanja i podsjećanja na to ko mu je šef, pišu agencije.

Iako se Kadirov (39) zakleo odanost Putinu, kritičari kažu da je on uspostavio državu unutar države u kojoj se provode islamski zakoni za žene i koriste metode protiv pobunjenika koje skupine za ljudska prava smatraju kršenjem prava.

 

“Važno je da se uspostavi tješnja koordinacija u radu sa saveznim vlastima, posebno po pitanjima sigurnosti”, rekao je Putin Kadirovu na sastanku u Kremlju.

“Morate učiniti sve kako bi osigurali da se ruski zakoni provode u svim područjima života”, kazao je i pritom još jednom naglasio da misli na sva područja života.

Kadirov, koji je na čelu Čečenije od 2007. godine, rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći.

Njegov sadašnji mandat istječe u aprilu.

Putin je kazao da je potpisao odluku kojom ga imenuje vršiteljem dužnosti čelnika do regionalnih izbora u septembru.

Ramzan Kadirov je sin bivšeg čečenskog predsjednika Ahmada Kadirova, koji je ubijen u maju 2004. godine.

Izvor: Agencije