Istraga protiv vojnika koji je ubio Palestinca

Pokrenuta je istraga protiv izraelskog vojnika koji je ubio ranjenog Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska vojska navodi da je Palestinac ubijen nakon što je nožem napao izraelskog vojnika, a od oktobra prošle godine u nasilju je živote izgubilo 206 Palestinaca i 26 Izraelaca.

Na videu koji je snimila izraelska organizacija za ljudska prava Betselem se vidi 21-godišnji Palestinca kako ranjen leži na zemlji, dok jedan od vojnika nišani i ispaljuje metak u njegovu glavu. Izraelska vojska izjavila je da su on i još jedan muškarac nožem lakše ranili jednog izraelskog vojnika.

Taj video vjerovatno neće doprinijeti smirivanju napetosti. Hebron je mikrokosmos napetosti i sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali. U tom gradu živi 1.000 izraelskih doseljenika i 200.000 Palestinaca. Tu je i veliki broj izraelskih vojnika, a Palestinci se žale da ih doseljenici neprestano uznemiravaju.

Ubijeno gotovo 40 Palestinaca

U Hebronu je u posljednjih šest  mjeseci zabilježen veliki broj incidenata. Gotovo 40 Palestinaca ubijeno je u tom gradu, nakon što su navodno nožem pokušali napasti Izraelce. Palestinci često negiraju da je bilo ikakvih napada nožem.

Snimci poput ovog samo će ojačati uvjerenje koje vlada među Palestincima da izraelski vojnici pucaju da ih ubiju, bez suvišnih pitanja.

“Izraelska vojska navodi da ovaj incident predstavlja teško kršenje njihovih vrijednosti i pravila ponašanja. Vojnik je pritvoren, a protiv njega je pokrenuta istraga”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Izvor: Al Jazeera