Tužioci: Veza između napada u Briselu i Parizu

Vanredne mjere su i dalje na snazi u glavnom gradu Belgije (Reuters)

Belgijski tužioci saopćili su da je bombaš-samoubica, čija je meta bio briselski metro, iznajmljivao kuću koju je koristio kao sklonište za terorite iz Pariza i da je policija još od decembra u potrazi za njim.

Današnje saopćenje iz kabineta Saveznog tužilaštva potvrđuje vezu između napada u Parizu 13. novembra prošle godine i napada u Briselu, navodi AP.

U saopćenju se kaže da je belgijski istražni sudija, koji je bio uključen u istragu o napadima u Parizu, izdao evropsku i međunarodnu potjernicu za Khalidom el-Bakraouijem 11. decembra.

Sudija je potvrdio da je el-Bakraoui osumnjičen za iznajmljivanje kuće u oblasti Charleroi pod lažnim imenom.

Nekoliko bombaša-samoubica koji su izveli napad u Parizu su bili belgijski državljani ili su na neki drugi način bili povezani sa Belgijom, podsjeća Reuters.

Portaga za četvrtom osobom

Belgijska državna televizija RTBF i francuski list Le Monde tvrde da postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je sudjelovala u bombaškom napadu na postaji podzemne željeznice u Bruxellesu te postoji mogućnost da je ta osoba na slobodi.

Ti mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, navode da se osumnjičeni vidi na snimci koju su zabilježile nadzorne kamere u metrou, kako nosi veliku torbu i hoda pored Khalida el-Bakraouija, koga su tužitelji identificirali kao bombaša samoubojicu, prenosi AP.

RTBF dodaje kako nije jasno je li drugi osumnjičeni za napad na postaju metroa poginuo u tom napadu.

Belgijsko tužiteljstvo za sada nije ni potvrdilo ni demantiralo medijske navode.

Khalidov brat Brahim identificiran je kao jedan od dvojice bombaša samoubojica koji su izveli napad na zračnu luku u Bruxellesu istog dana, dok je treći osumnjičeni za sudjelovanje u tom napadu uspio pobjeći i policija je u potrazi za njim.

Broj poginulih nije konačan

Veliki broj ozlijeđenih u eksplozijama, koje su se dogodile u Bruxellesu, i dalje je na odjelu intenzivne njege s teškim ozljedama, potvrdila je belgijska ministrica zdravlja Maggie de Block.

Prema njezinim riječima, najmanje 61 osoba je i dalje u teškom stanju zbog čega broj poginulih, vjerojatno, nije konačan.

Potvrdila je i kako su u napadima ozlijeđeni državljani 40 zemalja, a da je 150 osoba raspoređeno u druge bolnice diljem Belgije.

Napomenula je i da su četiri ozlijeđena u komi i da još nisu identificirani.

Za bombaške napade na zračnu luku i postaju podzemne željeznice u Bruxellesu, u kojima je poginulo najmanje 31, a ozlijeđeno 270 osoba, odgovornost je preuzela skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Abdeslam se ne protivi izručenju

Glavni osumnjičeni za niz napada izvedenih u Parizu u studenom prošle godine Salah Abdeslam, za kojeg se sumnja da je bio povezan i s napadačima iz Bruxellesa, trebao je danas biti izveden pred sud u glavnom belgijskom gradu, ali je saslušanje odgođeno za 7. travnja.

Abdeslamov odvjetnik Sven Mary kaže da se njegov klijent ne protivi izručenju Francuskoj, koja je to zatražila od Belgije nakon njegova uhićenja, kako bi se tamo suočio s optužbama za teroristički napad.

No, Mary je potvrdio da je Abdeslam zatražio jednomjesečnu odgodu bilo kakvog transfera kako bi imao vremena proučiti veliki dosje.

Navodno Abdeslam “nije znao” za napade u Bruxellesu, javlja AFP.

U međuvremenu će, 31. ožujka, biti održano i ročište o izvršenju europske tjeralice koju je Francuska raspisala za Abdeslamom.

Uhićen je prošloga tjedna u Molenbeeku, belgijskoj četvrti u kojoj je i odrastao, prenosi AP.

Francuske vlasti traže njegovo izručenje, gdje mu prijete optužbe za terorizam zbog sudjelovanja u napadima izvedenim 13. studenog na niz pariških lokacija, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Izvor: Agencije