Pronađeni ostaci vjerovatno pripadaju MH370

Analize pokazale da pronađeni ostaci gotovo sigurno pripadaju MH370 (EPA)

Dva odlomljena dijela zrakoplova pronađena u Mozambiku i ovaj tjedan poslana u Australiju na analizu “vrlo vjerojatno” potječu od nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370, rekao je australski ministar u četvrtak. 

Analiza ostataka je završena, rekao je ministar prometa Darren Chester, a istražni tim je pronašao da oba dijela odgovaraju pločama zrakoplova Malaysia Airlines Boeing 777.

“Analize su pokazale da ostaci gotovo sigurno pripadaju MH370”, rekao je Chester, kako prenosi Hina.

“To što su ostaci zrakoplova pronađeni na istočnoj obali Afrike odgovara ispitivanju koje je provela Organizacija za znanstveno i industrijsko istraživanje pri Commonwealthu, i dalje potvrđuje naše napore u okviru potrage u južnom Indijskom oceanu”, dodao je.

Komad pronašao advokat

Američki odvjetnik Blaine Gibson, koji je provodio vlastitu istragu zrakoplova, pronašao je metar dug komad metala prošli mjesec na mozambičkoj plaži.

Nekoliko dana kasnije južnoafrički tinejdžer rekao je kako je pronašao sličan dio na drugoj plaži u Mozambiku dok je bio na odmoru u prosincu.

Dva su odlomljena dijela poslana u Canberru 20. ožujka gdje su istragu provele Australija i Malezija kao i stručnjaci iz Boeinga, Geoznanosti Australije i Australskoga nacionalnog sveučilišta.

Međunarodni tim koji provodi potragu još mora locirati nestali zrakoplov za koji se pretpostavljalo da se srušio u južnom Indijskom oceanu.

Tim je pretražio više od 90.000 četvornih kilometara podmorja te potragu završio u srpnju.

Samo je za dio krila pronađen na plaži indijskog otoka Reuniona potvrđeno da pripada nestalom zrakoplovu.

Nestao manje od sat vremena nakon polijetanja

“Za drugi pronađeni dio sumnja se da pripada metalnom pokrovu aviona, a pronađen je u južnoj Africi”, priopćuje istražni tim u srijedu.

“Vlada Malezije surađuje s južnoafričkim dužnosnicima kako bi organizirala analizu ostataka zrakoplova”, rečeno je.

Zrakoplov u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade nestao je u ožujku 2014. godine. U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Poletio je iz Kuala Lumpura 21 minutu poslije ponoći i po rasporedu je trebao sletjeti u 6:30 sati u Pekingu.

Manje od sat vremena nakon polijetanja s letjelicom je izgubljen kontakt. Posada nije uputila nikakav signal za opasnost.

Izvor: Agencije