Izraelski vojnik snimljen kako ubija ranjenog Palestinca

Palestinci su ubijeni nakon što su navodno nožem ranili izraelskog vojnika (Reuters)

Izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca koji su navodno nožem napali vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, a videosnimak pokazuje kako je jedan od napadača upucan u glavu dok je očito ležao ranjen na tlu.

Izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem objavila je užasni video u četvrtak ujutro, nakon što se navodni napad nožem desio u Tel Rumeidi, palestinskom naselju koje se nalazi nedaleko od naselja gdje žive samo Jevreji u središtu Hebrona.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja identificiralo je dvojicu ubijenih kao Ramzija Aziza al-Qasrawija (21) i Abeda al-Fattaha Yusrija al-Sharifa (21).

Obojica su ubijeni dok su navodno nožem ranili izraelskog vojnika, kojem je potom pružena ljekarska pomoć.

 

Snimak B'Tselema pokazuje izraelskog vojnika kako prilazi Sharifu i puca mu u glavu.

Sharif je već ležao na asfaltu i očito je kako se ne može kretati dok su ljekari pomagali vojniku u blizini.

“Ovo je prvi put da imamo jasan videosnimak smaknuća Palestinca, ovaj monstruozni snimak pokazuje svu brutalnog okupacije”, kazao je u telefonskoj izjavi Al Jazeeri Issa Amro, direktor pokreta Mladi protiv naselja iz Hebrona.

Pritvoren i pod istragom

Glasnogovornica izraelske vojske za Al Jazeeru je kazala kako je vojnik pritvoren i da je pokrenuta istraga o incidentu.

“Izraelske odbrambene snage ovaj incident vide kao žestoko kršenje načina rada IDF-a, njegovih vrijednosti i standarda vojnih operacija. Vojnik koji je učestvovao je pritvoren i vojna istraga je otvorena”, rekla je ona.

 

Od oktobra prošle godine došlo je do eskalacije nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama – Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i blokiranom Pojasu Gaze.

Od tada je izraelska vojska ubila najmanje 206 Palestinaca, uključujući demonstrante, prolaznike i navodne napadače.

Najmanje ih je 57 iz područja Hebrona, gdje su naročito velike napetosti zbog prisustva približno 500 izraelskih naseljenika u središtu palestinskog grada.

Palestinski napadači su ubili najmanje 29 Izraelaca u napadima noževima i vatrenim oružjem.

Izvor: Al Jazeera