Video: Izbjeglice poručuju da mrze ISIL

Refugees Respond to Brussels Attacks

“We are not from Daesh. I am Syrian, human.”After the #Brussels attacks, refugees worry they'll be the next victims.

Posted by AJ+ on Tuesday, March 22, 2016

Nakon napada u Briselu izbjeglice strahuju da će postati sljedeće žrtve. Sirijska izbjeglica Wesdam poručuje: ”Ono što se danas dogodilo u Briselu je veoma loše, posebno za nas. Možda će nas se više bojati.”

Nakon napada oglasio se i kandidat za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a  Donald Trump:

“Pogledajte Brisel. Bio je prelijep grad, prelijepo mjesto bez kriminala. Sada je razoren grad. Apsolutna katastrofa.”

Grupa ISIL preuzela je odgovornost za briselske napade u kojima su poginuli deseci osoba. 

Trump: Moramo biti veoma, veoma oprezni

Donald Trump se oglasio u televizijskom programu “Fox and Friends” sa starom igrom krivice: “Mi u SAD-u moramo biti pažljivi. Moramo biti veoma oprezni kome ćemo dopustiti ulazak u državu.”

Istovremeno, izbjeglice su iz Idomenija slale poruke mira. “Protivim se tome da bilo ko ubija bilo koga. Mi smo humanitarne izbjeglice, naši su domovi uništeni, nismo imali ni hranu ni vodu, rakete su letjele iznad nas svakog dana”, poručuje Mahmoud.

Drugi republikanac u utrci za predsjedničku nominaciju Ted Cruz bio je oštriji od Trumpa sa dodatnom dozom straha. U objavi na Facebooku je, između ostalog, poručio: “Moramo omogućiti policiji da patrolira i osigurava muslimanska naselja prije nego što oni postanu radikalizovani.”

Izbjeglice: Mi nismo teroristi

“Krive nas zato što želimo preći granice. Tvrdit će: ‘I oni će to činiti, tamo je više terorista.’ Ali mi nismo teroristi, mi samo prelazimo granice,” poručuje izbjeglica Sami. 

Ala, još jedna izbjeglica iz kampa, poručuje: “Pobjegli smo iz Sirije i Iraka iz istih razloga. Napustili smo našu zemlju, rodne gradove iz istih razloga – zbog ISIL-a, zbog bombaša samoubica.”

U videu pogledajte kako izgledaju ljudi od kojih strahuju popularni republikanci.

Izvor: AJ+


Povezane

Dvojica muškaraca, izbjeglica u kampu u Idomeniju, spalila su se zbog odbijanja zahtjeva da se grčko-makedonska granica otvori. Prevezeni su vozilom hitne pomoći do obližnje bolnice. U međuvremenu, više hiljada izbjeglica u Idomeniju štrajkuje glađu. Osim hrane, odbijaju i vodu. Najavljuju samospaljivanja dok se ne otvori grčko-makedonska granica, kako bi nastavili put prema zapadnoj Evropi. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO