U Ženevi bez dogovora o Siriji, nastavak u Moskvi

Nakon što mirovni pregovori u Ženevi nisu dali očekivane rezultate, pojačavaju se diplomatski napori za rješenje rata u Siriji. Zapadni zvaničnici u Moskvi se sastaju s ruskim vrhom.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, jedanaest dana je u Ženevi vodio odvojene razgovore s delegacijama sirijske Vlade i opozicije.

Iako smatra da je postignut određeni napredak, među sukobljenim stranama razlike su i dalje velike. Problem predstavlja viđenje tranzicijskog perioda, kao i buduća uloga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u prijelaznoj vladi.

Iako je preostao sastanak De Misture s pregovaračkim timom opozicije, za delegaciju sirijske Vlade ova runda pregovora je završena.

“Danas smo dobili dokument od gospodina De Misture, koji ćemo proučiti po povratku u Damask. Odgovorit ćemo na narednoj rundi pregovora”, kazao je vođa delegacije sirijske Vlade Bashar al-Ja'afari.

Jedinstvena, sekularna država

De Mistura je svjestan kako će biti potrebno uključenje svjetskih sila kako bi diplomatski pritisak na sukobljene strane dao dodatni poticaj mirovnim pregovorima.

“Uvijek nam je potrebna pomoć gospodina [američkog državnog sekretara Johna] Kerryja i gospodina [ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja] Lavrova. U prošlosti se pokazalo, a nadam se kako će tako biti i ovaj put, da ako oni nađu zajedničku osnovu i razumijevanje, to je ogromna pomoć mirovnom procesu”, dodao je.

Glavni grad Rusije domaćin je serije sastanaka. Zapadni zvaničnici dolaze u Moskvu kako bi razgovarali o aktuelnoj sirijskoj situaciji. Cilj je ubrzati mirovni proces u Ženevi, gdje sirijska Vlada i opozicija indirektno razgovaraju o političkoj tranziciji u Siriji.

Njemačkom ministru vanjskih poslova Frank-Walteru Steinmeieru, koji je prvi stigao u Moskvu, jasno je koji je konačan cilj mirovnog procesa.

“Na kraju, to mora biti rješenje koje će Siriju očuvati kao jedinstvenu, sekularnu državu, u kojoj različite skupine ljudi mogu živjeti zajedno u miru”, ističe.

Pet godina sirijske tragedije

Iako je Rusija insistirala, sirijski Kurdi nisu dobili poziv da se priključe pregovaračkim timovima u Ženevi. Lavrov smatra kako su se napokon stekli uvjeti da u mirovnim pregovorima učestvuju i kurdski predstavnici.

“Dogovorili smo se, koliko sam shvatio, o potrebi da se osigura istinski inkluzivni karakter unutarsirijskog dijaloga. To znači kako trebaju biti uključene Vladina delegacija, ali i cijela sirijska opozicija, uključujući i Kurde, jer ovdje se pregovara o temeljima sirijske države”, naveo je.

U Moskvu je stigao Kerry. Planiran je susret s ruskim liderom Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedovim te Lavrovom. Oči svjetske javnosti sada su usmjerene ka Moskvi, u nadi da će biti postignut dogovor koji bi okončao pet godina sirijske tragedije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Snage sirijskog režima, uz podršku ruske avijacije, dospjele su nedaleko od ulaza u grad Palmiru, koji žele preuzeti od ISIL-a.

23 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO