Obama u historijskoj posjeti Argentini

Barack Obama prvi američki predsjednik u posjeti Argentini od 1997. godine (Reuters)
Barack Obama prvi američki predsjednik u posjeti Argentini od 1997. godine (Reuters)

Nakon povijesnog posjeta Kubi, američki predsjednik Barack Obama je kasno u utorak doputovao u službeni posjet Argentini, koja je također u središtu pozornosti svjetske javnosti jer Obama dolazi u vrijeme obilježavanja 40. obljetnice vojne diktature u toj zemlji.

Obamu su sinoć u 1:00 sat po lokalnom vremenu u međunarodnoj zračnoj luci Ezeiza “Ministro Pistarini” u Buenos Airesu dočekali šefica argentinske diplomacije Susana Malcorra i američki veleposlanik u Argentini Noah Mamet.

Kao prvi predsjednik SAD-a koji je stigao u službeni posjet Argentini još od 1997. godine, Obama bi se u jutarnjim satima trebao sastati s argentinskim predsjednikom Mauriciom Macrijem, koji upravo navršava 100. dana na toj dužnosti.

Najavljeni protesti

Obama će u srijedu nazočiti i skupu mladih poduzetnika u kulturnom centru Usina del Arte u glavnom gradu Argentine.

Drugog dana posjeta Obama će posjetiti memorijalni kompleks Parque de la Memoria i odati počast žrtvama vojne diktature u Argentini od 1976. do 1983. godine.

Posljednja destinacija Obamina posjeta toj zemlji bit će južna turistička regija Bariloche.

Obamin posjet Argentini praćen je maksimalnim mjerama sigurnosti, a najavljeni su i prosvjedi nevladinih organizacija, prenosi Anadolija.

U toj zemlji se obilježava 40. obljetnica od početka sedmogodišnje vojne diktature, koju je SAD tada podupirao.

‘Prljavi rat’

Razdoblje vojne diktature u Argentini poznato je i kao “Prljavi rat”, a pretpostavlja se da je tada nestalo gotovo 13.000 ljudi. Nevladine organizacije tvrde kako je, zapravo, nestalo više od 30.000 ljudi.

Desničarska vojna hunta diktatora Jorgea Rafaela Videle je u ožujku 1976. godine pokrenula brutalnu antikomunističku kampanju u Argentini, koja je trajala sve do povratka civilne vlasti 1983. godine.

Kronologija početka političke represije i torture u Argentini ostala je nejasna među povjesničarima, a upravo bi otvaranje tajnih arhiva Vatikana i SAD-a moglo pomoći u rasvjetljavanju događaja iz tog razdoblja.

Vlasti SAD-a i Vatikana najavili su da će uskoro javnosti otvoriti tajni dio arhiva o tom krvavom dijelu povijesti Argentine. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO