Obama: Sjedinjene Države će poraziti ISIL

Barack Obama je kazao da su američki zračni udari i specijalne snage u Iraku i Siriji učinkovite (EPA)
Barack Obama je kazao da su američki zračni udari i specijalne snage u Iraku i Siriji učinkovite (EPA)

Sjedinjene Američke Države mogu i porazit će Islamsku državu Irak i Levant, rekao je u srijedu za vrijeme posjete Argentini predsjednik Barack Obama i odbacio sugestije nekih republikanskih kandidata o izdvajanju muslimana kako bi ih se stavilo pod nadzor.

U dosad najopsežnijim komentarima napada u Briselu sa 31 ubijenim i 260 ranjenih za koje je odgovornost preuzeo ISIL, Obama je rekao da SAD nudi Belgiji svu pomoć kako bi počinitelje izvela pred sud.

“Nastavit ćemo agresivno pritiskati ISIL sve dok ga ne istjeramo iz njegovih uporišta u Siriji, dok ga ne istjeramo i iz Iraka i konačno uništimo“, rekao je Obama nakon sastanka s argentinskim kolegom Mauricijom Macrijem, javlja Reuters.

Kazao je da su zračni udari i specijalne snage u Iraku i Siriji učinkovite i da SAD neće poduzimati “kontraproduktivne” akcije samo zato jer “je sada za to politička sezona”.

Muslimane ne treba motriti zakonom

Priznao je da je to teška zadaća, jer “izazov je pronaći, identificirati vrlo male grupe ljudi koji su spremni umrijeti i mogu zaći među ljude i detonirati bombu”.

Odbacio je sugestije republikanskog predsjedničkog kandidata Teda Cruza da bi zakonom trebalo motriti muslimane u SAD-u, kazavši da bi njih to samo otuđilo i vodilo jačoj radikalizaciji, prenosi Hina.

“Jedan od razloga zašto u SAD-u nije bilo više napada jest taj što je muslimanska zajednica uspješna, domoljubna i integrirana“, rekao je Obama.

Kazao je da se muslimani ne osjećaju getoizirani.

“Svako izdvajanje ne samo da je diskriminacija i neamerički, već bi bilo kontraproduktivno jer bi smanjilo moć antitijela koja smo razvili kako bismo bili otporni na terorizam“, rekao je.

Mnogo su radikalnije riječi najpopularnijeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa koji bi vratio “torturu”, a ona bi “išla mnogo dalje od tehnike simulacije utapljanja”.

Obama je odbacio primjedbe da je trebao otkazati posjetu Kubi i Argentini nakon napada u Briselu tvrdeći da bi time samo dao maha strahu, a baš to napadači žele.

“Nemate vi moć nad nama. Snažni smo, naše su vrijednosti ispravne, a vi ne nudite ništa drugo nego smrt“, poručio je Obama.

Odbacio je i drugi prijedlog senatora Cruza da američke zračne snage tepih-bombama napadaju područja u Siriji i Iraku koja nadzire ISIL jer bi to bilo nehumano i potaklo bi stvaranje novih bombaša samoubica.

Izvor: Agencije  


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama u zvaničnoj je posjeti Kubi. Posjeta je dogovorena nakon prošlogodišnje ponovne uspostave diplomatskih odnosa i uvođenja niza mjera za normalizaciju odnosa dviju država. Patty Culhane ima detalje iz Havane.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO