Na meti korisnika Twittera zbog islamofobije

Doyle je izbrisao originalnu poruku na Twitteru (Twitter)

Muškarac iz britanskog grada Croydona izazvao je gnjev korisnika Twittera zbog njegovog pokušaja da od muslimanke koju je sreo na ulici dobije objašnjenje za smrtonosne napade u Briselu.

Matthew P. Doyle je na Twitteru napisao: “Suočio sam se sa muslimankom jučer u Croydonu. Pitao sam je da objasni dešavanja u Briselu. Ona je rekla: ‘Nemam ništa s tim.’ Licemjeran odgovor.”

Njegova poruka je uskoro privukla pažnju javnosti.

Mnogi korisnici popularne društvene mreže su ga kritizirali. 

Doyle je odlučno branio svoju poruku na Twitteru, napisavši: “Islamski ekstremisti su veoma realna prijetnja svima nama u Velikoj Britaniji”, nakon čega je objavio neke poruke u kojim je kritiziran, ali i neke poruke podrške.

Drugi korisnici Twittera ismijavali su jezik koji je koristio u poruci s ironičnim žalbama u vezi s “licemjernim odgovorima”.

Doyle je uklonio originalnu poruku s Twittera, ali je dostupan screen shot spornog tweeta, kao i postojeće poruke koje je objavio i proslijedio.

https://twitter.com/MatthewDoyle31/status/712548872413949954

Tako je Doyle napisao da bi se Britanija trebala pridružiti Francuskoj i zabraniti burke, kazavši da on ne krije svoj identitet, pa nema razloga da ga kriju i drugi. Uz poruku je stavio hashtagove koji se odnose na Brisel te hashtag “islamizam”.

Ispod je lista poruka koje je Doyle proslijedio na Twitteru.

“Ovako je Batman počeo… Malim pobjedama”, napisao je Shafik Mandhai.

Korisnik pod imenom One god bun satan je Doyleu napisao: “Suprotstavio bih se frajeru koji ti je prvi prodao te sunčane naočale.”

https://twitter.com/Trump4Prez09/status/712578240171343872

Korisnik Američki patriot poručio je: “Ako vidim neku, uradit ću isto što i ti. Bravo.”

Marcus je poručio Doyleu: “Druže, nasumično sam te izabrao za reparaciju za ropstvo mojih predaka. Molim te da mi se javiš privatnom porukom da ti dam moje podatke za PayPal.”

Neki su se na drugačiji način šalili na račun Doyleove poruke.

Dave Liddell je napisao: “Prišao sam majmunu, zatražio da mi objasni zbog čega imam lošu genetiku. Samo je progunđao. Licemjeran odgovor.”

https://twitter.com/DebunkUKIPlies/status/712590387387490304

Korisnik Pro EU no Brexit je napisao: “Suočio sam se sa svojom ženom, koja je iz Croydona, u vezi s licemjernim muškarcem. Rekla je da ona nema ništa s tim.” 

https://twitter.com/mickmcavoy/status/712578536381554689

Killie Me Softly je napisao: “Suočio sam se s riđokosom osobom jučer. Zatražio sam da mi objasni Eda Sheerana. Odgovorila je: ‘Nemam ništa s tim.'” 

Izvor: Agencije