ISIL obučio stotine boraca za ciljeve u Evropi

Sigurnosni zvaničnik kaže da se promijenio način obuke koja je 2014. trajala samo nekoliko sedmica (Al Jazeera)
Sigurnosni zvaničnik kaže da se promijenio način obuke koja je 2014. trajala samo nekoliko sedmica (Al Jazeera)

Grupa Islamska država Irak i Levant je obučila najmanje 400 boraca za ciljeve u Evropi, razmještene po terorističkim ćelijama, poput onih koje su izvele napade u Briselu i Parizu, prenosi AP.

Oni imaju naređenja da izaberu vrijeme, mjesto i način napada kako bi doveli do što većeg broja žrtava, navodi agencija.

Zvaničnici iz evropskih i iračkih obavještajnih agencija, kao i jedna francuska zvaničnica koji prati mreže ISIL-a, opisuju kampove za obuku u Siriji, Iraku i vjerovatno bivšem sovjetskom bloku, gdje su napadači obučavani na ciljeve na Zapadu.

Promijenjen način obuke

Francuska senatorka Natali Gule navodi da se procjene o broju ISIL-ovaca kreću od 400 do 600 boraca i oni su obučeni konkretno za vanjske napade.

“Zapravo, kada bismo tačno znali koliko ih ima, sve ovo se ne bi dešavalo”, navodi ona.

Jedan drugi sigurnosni zvaničnik navodi da se promijenio način obuke koja je 2014. godine trajala samo nekoliko sedmica, a sada se strategija promijenila, navodi AP.

Formirane su specijalne jedinice, a obuka traje duže, pri čemu je cilj da se izvede što više terorističkih operacija kako bi neprijatelj bio primoran da potroši što više novca i ljudstva, kaže on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO