Erjavec: Dogovor u dijalogu s Hrvatskom ni u 100 godina

Hrvatska je u julu 2015. odlučila izaći iz arbitraže (EPA)
Hrvatska je u julu 2015. odlučila izaći iz arbitraže (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju kako je skeptičan prema prijedlogu nove Vlade Hrvatske da se granično pitanje riješi bilateralnim razgovorima te kako smatra da se arbitraža o graničnom prijeporu treba nastaviti do pravomoćne presude.

“Mislim da bilateralno ne bismo riješili ni u sljedećih 100 godina”, kazao je Erjavec kasno navečer za javni televizijski servis te dodao da dvije države to nisu uspjele ni u posljednjih 25 godina iako su više puta bile vrlo blizu rješenju, prenosi Hina.

Ne smatra se odgovornim

Na pitanje smatra li se odgovornim za neuspjeh arbitraže i izlazak Hrvatske iz tog postupka te hoće li dati ostavku ako se Arbitražni sud raspusti i ne donese presudu, Erjavec je kazao da se ne smatra odgovornim pa da zato neće odgovarati na hipotetička pitanja. Dodao je kako očekuje da će arbitri donijeti presudu i da će je Hrvatska poštivati.

Svoj optimizam Erjavec je argumentirao tvrdnjom da ima pozitivna očekivanja i s obzirom na svoj nastup pred arbitrima prošli tjedan, na zatvorenom usmenom ročištu kojemu Hrvatska nije pristupila, poručivši da je izašla iz tog procesa koji smatra završenim.

Slovenski ministar vanjskih poslova kazao je da mu hrvatski kolega, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, u utorak tijekom službenih razgovora nije iznio konkretan prijedlog kako bilateralno riješiti granično pitanje.

Primjer Holandije i Njemačke ‘spin’

Zato, kaže, ne može komentirati tvrdnju novinarke kako je hrvatsko tumačenje da Nizozemska i Njemačka imaju vrlo dobre odnose, iako se nisu do kraja razgraničile na moru te da se to može primijeniti i na Hrvatsku i Sloveniju, “običan spin”.

Tajne razgovore prvog slovenskog arbitra u Arbitražnom sudu Jerneja Sekolca i bivše službenice Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, koje je Hrvatska uzela kao opravdan razlog za izlazak iz arbitraže, Erjavec je nazvao potpuno neprimjerenima, ali je dodao da o njima, u vrijeme kad su ih vodili, ništa nije znao.

Izvor: Agencije


Povezane

Arbitražni sud u Hagu je suspendovao postupak o graničnom sporu u Piranskom zaljevu i dijelovima kopna između Hrvatske i Slovenije. Sud treba proučiti pravne posljedice hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka, a onda odlučiti hoće li se ići dalje. Hrvatska je iz postupka izašla prošle godine zbog sumnje da je slovenska strana lobirala kod sudaca arbitara.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO