ISIL preuzeo odgovornost, objavljeni snimci osumnjičenih

Policija pretražuje stan u Briselu za koji se vjeruje da je poslužio kao baza trojici osumnjičenih (Reuters)

Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade u Briselu, izvijestila je novinska agencija Amaq, bliska ISIL-u.

“Borci Islamske države Irak i Levant u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili aerodrom i centralana stanica podzemne željeznice”, objavio je Amaq.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je briselska policija uhapsila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi grupe počinili u Parizu u novembru prošle godine.

“Borci ISIL-a otvorili su vatru na aerodromu Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na stanici podzemne željeznice Maelbeek”, prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je “Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na ISIL”.

Snimak osumnjičenih

Belgijski tužilac Frederic Van Leeuw na konferenciji za novinare je rekao da se trenutno u zemlji izvodi više racija te da su dva od tri muškarca na snimci nadzornih kamera „najvjerovatnije izvela samoubilačke napade“.

Za trećim čovjekom tragaju snage sigurnosti. Dodao je i da se trenutno ispituju svjedoci. 

Belgijska televizija je objavila snimak sa sigurnosnih kamera na kojoj su tri muškarca osumnjičena za eksplozije na aerodromu Zaventem.

Policija je također na aerodromu pronašla odbačeni prsluk s eksplozivom koji je uništila u kontroliranoj eksploziji.

Više od 30 mrtvih

U napadima na briselski aerodrom Zaventem i metro stanici u centru grada, prema posljednjim informacijama, poginulo je 35, a povrijeđeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dvije snažne eksplozije potresle glavni hol aerodroma, a belgijski tužilac kaže da je u njima učestvovao bar jedan bombaš samoubica.

Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici u kvartu Malebek u vrijeme velike gužve.

Izvor: Agencije