Njemačka najavila najveće povećanje penzija

Ovo će biti najveće povećanje penzija u protekle 23 godine u Njemačkoj (Reuters)

Njemačka je najavila najveće povećanje penzija u protekle dvadeset i tri godine, što je obradovalo blizu dvadeset miliona penzionera u toj zemlji.

Njemačko Ministarstvo rada i socijalnih poslova je saopćilo da će povišice penzija stupiti na snagu 1. jula ove godine. Penzioneri u zapadnim njemačkim pokrajinama će dobivati penzije veće za 4,25 posto, dok će penzioneri u istočnim pokrajinama dobiti povišicu od 5,95 posto.

U saopćenju se naglašava da je to najveće povećanje penzija u protekle dvadeset tri godine, te navodi kako je povećanje penzija došlo kao logičan slijed dešavanja pošto su ekonomska situacija i zaposlenost u zemlji u dobroj situaciji.

Njemačkoj se proteklih godina skoro pa po pravilu penzije u nešto većem omjeru povećavaju penzionerima u istočnim dijelovima zemlje, a time se želi dostići balans koji je nastao prije ujedinjenja Njemačke.

Porasle i plate

U Njemačkoj su prošle godine plate porasle za 2,5 posto realno, odnosno prilagođene su stopi inflacije, što je najveći skok u posljednjih osam godina, objavio je Statistički zavod Njemačke (Destatis).

Taj je zavod objasnio kako su plate u Njemačkoj porasle zahvaljujući prije svega niskom indeksu potrošačkih cijena.

Nominalno, Nijemcima su plate prošle godine porasle za 2,8 posto, dok je inflacija iznosila 0,3 posto.

Izvor: Agencije