Japan u SAD šalje plutonij dovoljan za 50 atomskih bombi

Trebat će nekoliko sati da se utovare burad sa plutonijem na brodove Pacific Egret i Pacific Heron (AP)

Dva britanska broda stigla su do obala istočnog Japana kako bi preuzela zalihe plutonija, dovoljne da se napravi 50 atomskih bombi, i preveze ih do SAD-a, gdje će biti uskladištene prema bilateralnom sporazumu.

Brodovi su uplovili u priobalno selo Tokai, sjeveroistočno od Tokija, gdje je smješteno glavno postrojenje za nuklearna istraživanja u zemlji, japanska Agencija za atomsku energiju, prenosi državna novinska agencija Kyodo i grupe građana.

Trebat će nekoliko sati da se utovare burad sa plutonijem na brodove koji su opremljeni oružjem.

Brodovi Pacific Egret i Pacific Heron, koji su u vlasništvu kompanije Pacific Nuclear Transport, prevozit će 331 kilogram plutonija do postrojenja Savannah River Site u Južnoj Karolini, prema obećanju japanskih vlasti iz 2014. godine.

Ovaj transport plutonija je najveći kada je u pitanju veoma opasan materijal od 1992, saopćio je Greenpeace.

Količina dovoljna za 6.000 atomskih bombi

Japanski zvaničnici nisu htjeli objaviti druge detalje, pozvavši se na sigurnosne razloge.

Japanske zalihe i planovi da ova zemlja koristi plutonij za nuklearna postrojenja izazvali su zabrinutost međunarodne zajednice.  

Ova država ima ogromne zalihe plutonija – 11 metričkih tona u samom Japanu i 36 tona koje su prerađivane u Britaniji i Francuskoj i čekaju na povratak u Japan – što je dovoljno da se napravi gotovo 6.000 atomskih bombi.  

Transport plutonija dešava se uoči samita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu kasnije ovog mjeseca, a potez se smatra pokazateljem napora obje zemlje za neširenjem nuklearnog naoružanja.

Izvor: Agencije