Video: Razgovor Obame i kubanskog komičara

Razgovor Obame i Panfila [YouTube/Embajada de Estados Unidos En Cuba]

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je objavila šaljivi videosnimak na kojem je prikazan telefonski razgovor između američkog predsjednika Baracka Obame i poznatog lika iz kubanskih komedija, Panfila, dan uoči Obaminog puta u Havanu. To će biti prvi put da je američki predsjednik posjetio Kubu od 1928. godine.

U videosnimku, Panfilo, kojeg glumi popularni komičar Luis Silva, pokušava da nazove meteorološki institut u Casablanci, dijelu Havane, što na španskom znači “bijela kuća”, kako bi saznao da li će padati kiša tokom susreta između Tampa Bay Raysa i kubanskog državnog bejzbol tima u Havani u utorak.

Umjesto toga, Panfilo dobija američku Bijelu kuću, a na telefon mu se direktno javlja američki predsjednik Barack Obama.

Poruka prijateljstva

Panfilo prvo želi prenijeti poruku Obami, ali mu američki predsjednik pojašnjava da je zaista on na telefonu.

Obama navodi kako se raduje posjeti, te da su “Amerikanci i Kubanci prijatelji”.

Panfilo se u snimku šali i na račun loših uvjeta na kubanskom aerodromu i na račun starih automobila, te mu nudi da dođe po njega na aerodrom.

Kubanski komičar Obami također nudi da odsjedne u njegovoj kući i nudi bračnom paru Obama svoj krevet.

Tokom posjete Kubi, Obama će se susresti sa Raulom Castrom i kubanskim disidentima, te će se televizijski obratiti kubanskom narodu. Na putu će ga pratiti supruga Michelle i njihove dvije kćerke.

Izvor: Agencije