U napadima ISIL-a ubijena 24 iračka vojnika

Irački vojnici su gotovo svakodnevno meta samoubilačkih napada ISIL-a (AP)

Najmanje 24 pripadnika iračkih snaga sigurnosti su ubijena u samoubilačkim napadima koje su u nedjelju izveli pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant u nemirnoj provinciji Anbar.

Napadi ISIL-a na iračke vojnike su gotovo svakodnevna pojava u toj provinciji.

Do napada je došlo u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države saopćile da će rasporediti dodatne marince u okviru svojih kopnenih snaga koje se bore protiv ISIL-a.

Izvor iz iračke vojske je za Al Jazeeru kazao da su najmanje 24 iračka vojnika ubijena, a 12 ih je ranjeno, u eksplozijama u općini Haqlaniyah, jugozapadno od grada Hadeetha.

Borci ISIL-a opasani prslucima napunjenim eksplozivom su se ušunjali u Haqlaniyah, a najmanje trojica ih je uspjela ući u općinsku zgradu, gdje su detonirali eksplozive.

Izvor je uz uvjet anonimnosti dodao da su nakon toga uslijedili sukobi između boraca ISIL-a i iračkih snaga, kojim podršku pružaju narodne milicije.

Prošle sedmice je najmanje 47 iračkih vojnika ubijeno u nizu napada koje su izveli borci ISIL-a u blizini strateškog grada Ramadija, u provinciji Anbar.

Stanovnici Anbara predstavljaju više od trećine od 3,2 miliona raseljenih Iračana, koji su od početka 2014. napustili svoje domove zbog borbi, navodi Međunarodna organizacija za migracije.

Američka vojska je saopćila da će se pripadnici 26. Marinske ekspedicione jedinice priključiti američkim snagama koje se već bore protiv ISIL-a.

Ubijeni marinac

Američki marinac je u subotu poginuo u raketnom napadu ISIL-a na sjeveru Iraka, saopćio je Pentagon. To je drugi američki vojnik koji je poginuo u borbama protiv ISIL-a.

Do raketnog napada je došlo u autonomnoj regiji Kurdistanu, u koju Bagdad u posljednje vrijeme raspoređuje snage u okviru priprema za ofanzive na grad Mosul, koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a.

“Nekoliko drugih marinaca je ranjeno i njima se pruža ljekarska pomoć zbog različitih povreda”, navodi se u saopćenju Pentagona.

Zbog pojačane kampanje koalicije predvođene SAD-om i zbog ruskih zračnih udara, te kopnenih napada koje su izvele različite snage u Iraku i Siriji, procjenjuje se da je ISIL izgubio otprilike 40 posto teritorije u Iraku, te više od 20 posto teritorije u Siriji.

U ljeto 2014, kada je ISIL kontrolirao najviše teritorije, grupa je zauzela gotovo trećinu svake zemlje, kada je proglasila “halifat” koji se prostirao od sjeverozapadne Sirije do predgrađa Bagdada.

U to vrijeme su borci djelovali nezaustavljivi, a bili su poznati po svojoj hrabrosti, iskustvu, spremnosti da poginu te po svojoj brutalnosti. Danas, prema tvrdnjama onih koji se bore protiv ISIL-a na terenu, čini se da su borci te grupe klonuli.

“Ono čemu svjedočimo jeste činjenica da Daesh nije više odlučan kao što je to nekada bio”, rekao je potpukovnik Fares al-Bayoush, zapovjednik sirijske pobunjeničke frakcije, iskoristivši arapski akronim za ISIL.

“Tamo su sada neki članovi koji se predaju, neki koji prebjegnu. U prošlosti bi se raznijeli”.

Izvor: Al Jazeera i agencije