Prijeti li treći svjetski rat?

Na Razvojnom forumu u Pekingu nije se mogla izbjeći tema odnosa Kine i Amerike pa se tako spomenula i Tukididova zamka.

Mnogi analitičari smatraju da je novi svjetski rat samo pitanje vremena, i to ne baš dalekog, te da bi napetosti u Južnom kineskom moru mogle izazvati globalni sukob.

Prema njihovom mišljenju, dvije velesile – SAD i Kina – upadaju u tzv. Tukididovu zamku, nazvanu po povjesničaru i generalu, sudioniku rata između Atene i Sparte.

Njegova je teza da je uspon Atene uzbunio Spartu, što je rat na kraju učinilo neizbježnim.

Od tog prvog opisanog slučaja promjena na vrhu globalne dominacije nerijetko je dovodila do globalnog sukoba.

Novi tip odnosa

Kina i SAD suočeni su s brojnim problemima. Žele ih riješiti. Ako ih ne riješe, onda postoji opasnost. Međutim, znamo kako to izbjeći. Moraju se uskladiti kratkoročni potezi s dugočnim strateškim ciljevima”, kaže bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni proračun na svijetu. Kina je, pak, uvjerljivo druga po potrošnji za vojsku i svoja izdvajanja iz godine u godinu znatno povećava.

Razvija tehnologiju koja može parirati američkoj, naprimjer projektile za uništavanje brodova, u prvom redu nosača zrakoplova.

Peking je proteklih godina ubrzao stvaranje umjetnih otoka u vodama Južnog kineskog mora, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za vojne zrakoplove.

Početkom mjeseca u sporne vode uplovili su američki nosač zrakoplova u pratnji dva razarača i krstarice te admiralskoga broda.

“Kina i SAD, dvije velike države, moraju početi izgrađivati novi tip odnosa velesila. To uključuje međusobno uvažavanje, suradnju i izbjegavanje sukoba. To je jedino ispravno i tome nema alternative”, poručuje bivši kineski državni tajnik Dai Bingguo.

Suptilne predsjedničke poruke

Kineski predsjednik ne vjeruje da postoji zamka, ali prije nekoliko mjeseci oprezno je upozorio kako, ukoliko velike sile budu ponavljale iste strateške pogreške, postoji mogućnost da si je sami naprave.

Obama mu je uzvratio kako SAD podržava uspon miroljubive, stabilne i prosperitetne Kine koja će biti odgovoran igrač na međunarodnoj sceni – mnogo suptilnih poruka u nekoliko rečenica dvojice predsjednika.

Kroz povijest četiri od 16 sličnih situacija nisu završile ratom, od toga tri u posljednjih 70-ak godina. Razlog su, naravno, nuklearni potencijali, tako da nitko nije laganog prsta na okidaču.

Uostalom, još je Albert Einstein kazao kako ne zna koja će se oružja korisiti u trećem svjetskom ratu, ali je siguran kako će se u četvrtom boriti praćkama.

Izvor: Al Jazeera i agencije