Barack Obama stigao u historijsku posjetu Kubi

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u historijsku posjetu Kubi.

Nakon svečanog dočeka na aerodromu kod Havane, predsjednik Obama se sreo s osobljem Ambasade SAD-a na Kubi, a tom prilikom je dva puta nazvao otpravnika poslova Jeffreya DeLaurentisa – ambasadorom.

„Predsjednik Obama je rekao da je 1928. godine tadašnji američki predsjednik Coolidge do Havane putovao tri dana ratnim brodom. ‘Meni je trebalo samo tri sata’,  izjavio je Barack Obama, usput naglasivši da je ‘…imati veleposlanstvo prilika za bolje predstavljanje naših vrijednosti, interesa i boljeg razumijevanja kubanskih građana'”, javio je iz Havane reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Obama je posebno zahvalio troje Kubanaca koji godinama rade u američkom diplomatskom predstavništvu u Havani, a koji su doveli svoju djecu da se fotografiraju s njim.

“Drago mi je da ste doveli svoje porodice zato što se volim slikati s djecom. Njihova budućnost je ono na čemu sada radimo između naše dvije zemlje”,  rekao je na kraju američki predsjednik. 

Simbol okončanja Hladnog rata

Avion američkog predsjednika je sletio na aerodrom Jose Marti kod Havane oko 21:30 po srednjoevropskom vremenu.

Na aerodromu ga je dočekao ministar vanjskih poslova Kube. Raspoređeno je jako obezbjeđenje policije, a duž ulica u Havani postavljene su američke zastave i poruke dobrodošlice, uz mnogobrojne postere na kojima se Obama nalazi pored kubanskog predsjednika Raula Castra.

Obama je prvi američki predsjednik koji poslije 88 godina boravi u posjeti Kubi.

“Šta ima, Kubo? Upravo sam stigao i radujem se što ću se sastati i razgovarati s Kubancima”, napisao je američki predsjednik u poruci na Twitteru po dolasku u Havanu.

Puljić javlja da u glavnom gradu Kube vlada veliko uzbuđenje zbog posjete američkog predsjednika.

„Možemo reći da je ova posjeta simbol okončanja Hladnog rata. Predsjednik Obama je napravio veliki korak, pružio ruku, a kubanski predsjednik Raul Castro je prihvatio tu ruku“, javio je Puljić.

Za sutra je najavljen susret Obame i Castra, nakon čega će dvojica predsjednika održati zajedničku konferenciju za novinare.

Poslije toga, Obama će se sastati s vodećim kubanskim umjetnicima te disidentima koje je odabrala američka vlada.

Prekosutra će se Obama obratiti građanima u Nacionalnom teatru, a njegov govor direktno će prenositi kubanska televizija.

Kubanske vlasti privele su desetke disidenata u nedjelju, nekoliko sati prije dolaska američkog predsjednika.

Privedeni disidenti

Više desetaka aktivista disidentskog pokreta “Žene u bijelom” i njihovi simpatizeri privedeni su u nedjelju nakon tradicionalne procesije u Havani.

Članovi te organizacije supruga bivših političkih zatvorenika prošli su u povorci blizu jedne crkve u Havani tražeći više poštivanja ljudskih prava na ostrvu.

Kao i gotovo svake nedjelje, većina demonstranata privedena je po završetku protestne šetnje, javlja AFP.

Policajci nisu željeli objašnjavati razloge hapšenja. Većina demonstranata je oslobođena nakon nekoliko sati.

Među privedenima je bila i Berta Soler, čelnica pokreta, kojem je Evropski parlament 2005. dodijelio nagradu Saharov.

Soler je pozvana na susret s predsjednikom Obamom predviđen u utorak u sklopu njegovog sastanka s predstavnicima civilnog društva. Prije demonstracija Soler je rekla kako još nije odlučila hoće li se odazvati pozivu.

Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio Kubu još od davne 1928. godine.

Normalizacija odnosa

Posjeta predsjednika SAD-a Havani, koja je od Floride udaljena samo 145 kilometara, smatra se vrhuncem u procesu normalizacije odnosa te dvije zemlje.

Kada je 13. američki predsjednik Calvin Coolidge 1928. godine posjetio Kubu, sigurno nije mogao ni sanjati da gotovo 90 godina nijedan drugi aktivni američki predsjednik to neće učiniti.

“Danas Sjedinjene Američke Države mijenjaju svoj odnos prema građanima Kube, što je najveća promjena naše politike u više od 50 godina. Okončat ćemo jedan zastarjeli pristup, koji desetljećima nije uspio unaprijediti naše interese. Umjesto toga, otpočet ćemo normalizaciju odnosa dvije zemlje”, rekao je Obama sredinom decembra 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije