Novi neredi na skupu Donalda Trumpa

Ponovno su izbili neredi na predizbornom skupu Donalda Trumpa. Iako je skup u Tucsonu u Arizoni osiguravalo 150 policajaca, došlo je sukoba nekoliko Trumpovih pristaša i protivnika.

Predizborni skupovi Donalda Trumpa sve su agresivniji. Na jednoj strani podrška, na drugoj protivljenje.

Potom slijedi izbijanje sukoba i primjena sile, uz intervenciju policije. Prosvjednici su izbačeni, a napadači privedeni.

Protivnici smatraju da im Trump oduzima pravo govora

“Mogli ste vidjeti kako su popustile kočnice, počeli su me udarati i gaziti. Nevjerovatne scene. Razumijem da ljudi podržavaju Donalda Trumpa, ali stvarno ne mogu razumjeti da podržavaju ovakve scene”, rekao je prosvjednik Bryan Sanders.

Trumpova kampanja zasnovana je na antiimigracijskoj politici. Međutim, njegova retorika u utrci za republikansku nominaciju na predstojećim predsjedničkim izborima, bez obzira na šta se odnosi, sve je oštrija.

“Izvedite ih odavde, molim vas. Vidite da bacaju američku zastavu. Da imaju šibicu, zapalili bi je. Oni ne mare za nas, ne mare za ovu zemlju. Oni nisu dobri ljudi. Bacaju zastavu. Misle da su slatki. Ovaj drugi nosi masku Ku Klux Klana. Misli da je divan. Ovo nisu prosvjednici, ovo su agitatori, kažem vam”, poručio je Trump.

U temelju američke demokracije je pravo na slobodu govora. Protivnici mu zamjeraju da im upravo to oduzima.

“Donald Trump je dobrodošao da nastavi sa svojom kampanjom i kandidira se za predsjednika. Međutim, ne mislim isto i za njegove sugestije da svatko tko nije za njega treba biti napadnut”, smatra Sanders.

Blokada glavne ceste

Unutarstranački izbori u Arizoni su za dva dana. Donald Trump u prednosti je nad svojim stranačkim protukandidatom, senatorom Tedom Cruzom, koji vodi u Teksasu.

Uoči Trumpovog dolaska, njegovi protivnici blokirali su glavnu cestu.

Predizborni skup u Chicagu prošlog tjedna također je otkazan u posljednji čas zbog sukoba Trumpovih pristaša i protivnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije