Napadač iz Istanbula povezan sa ISIL-om

Samoubilački bombaški napad u centru Istanbula izveo je turski pripadnik grupe Islamska država Irak i Levant Mehmet Ozturk, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, dok je na jugoistoku Turske, u kojem živi uglavnom kurdsko stanovništvo, uveden policijski sat.

“Napadač je formalno identificiran. Povezan je sa terorističkom organizacijom Daesh [arapski naziv za ISIL]”, rekao je Ala na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila turska televizija, javlja AFP.

Ala je rekao i da je još pet osumnjičenih uhapšeno tokom istrage.Ozturk je rođen 1992. godine u provinciji Gaziantep, na granici sa Sirijom.

Turske vlasti su korištenjem DNK analize utvrdili da je bombaš samoubica Mehmet Ozturk.

DNK uzorci prikupljeni sa tijela napadača se podudaraju sa DNK-om  članova porodice Ozturk.

Policija je privela Ozturkovog oca i brata na saslušanje nakon napada u prometnoj ulici Istiklal u Istanbulu, prenosi agencija Dogan.

Potraga za Ozturkom

Dogan javlja da su turske vlasti tražile Ozturka zbog sumnji da je pripadnik ISIL-a, te da se nalazio na listi nestalih osoba za koje se sumnja da mogu izvesti terorističke napade.

Ozturkov otac je navodno rekao da muškarac prikazan na snimku napada liči na njegovog sina za kojeg se odavno smatra da je nestao u Siriji, ali koji je nedavno navodno viđen u Istanbulu.

Policijske i obavještajne snage su usmjerile protragu na dva osumnjičena pripadnika ISIL-a zbog napada u Istanbulu.

Jedan osumnjičeni je Savas Yildiz, koji je jedan od četiri pripadnika ISIL-a koje Turska pokušava pronaći, dok je drugi Mehmet Ozturk, koji je viđen tokom napada na snimcima nadzornih kamera.

Ozturk navodno nije bio kažnjavan prije bombaškog napada, a njegova porodica je ranije prijavila policiji da je on nestao.

U napadu u subotu ujutro u prometnoj ulici u Istanbulu je ubijeno četvoro ljudi, troje Izraelaca i jedan Iranac, a 36 ih je ranjeno. Zasada niko nije zvanično preuzeo odgovornost za samoubilački napad. 

Izvor: Al Jazeera i agencije