Erdogan: Porazit ćemo teroriste

Turski predsjednik je oštro kritizirao zemlje Zapada (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je sijanje straha i panike među ljudima jasan cilj terorističkih napada na nedužne civile na javnim mjestima, što je bio slučaj nedavno u Ankari i u subotu u Istanbulu, te poručio da nijedna teroristička organizacija nigdje u svijetu nije tom metodom došla do svog cilja i da svakako neće ni u Turskoj.

“Kada razmišljamo o tome zašto terorističke organizacije poput Radničke partije Kurdistana (PKK) i Islamske države Irak i Levant (ISIL) na ovakav način za metu uzimaju Tursku, pred oči nam dolaze druge sile i njihove namjere prema Turskoj”, kazao je Erdogan.

Naglasivši da se Turska nikada neće predati i pokleknuti pred teroristima i da turski narod i država nikada neće odustati od svojih ciljeva i vizija, Erdogan je kazao da će teroristi i oni koji stoje iza njih u Turskoj biti poraženi odlučnom borbom i jedinstvom nacije u toj borbi.

Ističući kako su sve terorističke organizacije i njihovi ogranci jednaki po ciljevima i zlu koje čine, Erdogan je kazao da je igra različitim nazivima i razvodnjavanja odgovornosti za napade samo pokušaj terorista da obmanjuju javnost.

Dodatni napori snaga sigurnosti

“Naše snage sigurnosti će uložiti dodatne napore u ovoj odlučnoj borbi protiv terorizma. Porazit ćemo sve one koji žele ugroziti stabilnost države i jedinstvo nacije. Ovu borbu ćemo iznijeti i sami kao država ako to bude potrebno, ali će ona zasigurno završiti našom pobjedom”, poručio je turski predsjednik.

Najavivši nastavak odlučne antiterorističke borbe u Turskoj, kao sudbinske nužnosti, Erdogan je kazao da Turska u ovim teškim danima iskušenja neće zaboraviti svoje prijatelje, ali da neće zaboraviti ni one koji ka njoj okreću oružje ili podržavaju takve snage.

Turski predsjednik je oštro kritizirao i zemlje Zapada koje nerijetko kritiziraju njegovu retoriku, te poručio da će on kritizirati sve one koji stoje i dok budu stajali iza šatora u kojima se u centru Brisela veličaju teroristi i njihove vođe.

“Govorite o slobodi izražavanja. Pa o kakvoj slobodi izražavanja govorite kada nakon napada u Parizu dižete sve na noge kao da je smak svijeta, ali niste uznemireni kada se takvi napadi dese u Ankari ili Istanbulu? Šta treba da vam kažem, da li da vam aplaudiram?”, kazao je Erdogan i poručio da će i dalje nastaviti sa kritikama sve dok ne vidi konkretnu i iskrenu solidarnost u borbi protiv terorizma.

Izvor: Agencije