Dvoje mrtvih u izbjegličkom čamcu

Dvije osobe pronađene su mrtve u čamcu koji je prispio na grčki otok Lezbos, prvog dana primjene sporazuma EU i Turske o rješenju izbjegličke krize.

Medicinske službe pokušale su da pomoći stradalim izbjeglicama, ali bez uspjeha, prenosi Srna.

Na pretrpanom čamcu bili su deseci izbjeglica i migranata koji su dolazili iz pravca Turske, prvog dana primjene sporazuma koji predviđa, između ostalog, vraćanje migranata u tu zemlju.

U tijeku je prebacivanje 2.500 migranata s Lezbosa i drugih otoka na grčko kopno gdje će biti raspoređeni u kolektivne centre, prenosi AP. 

Prvi dan primjene sporazuma

Sporazum između Europske unije i Turske kojim se treba obuzdati priljev izbjeglica i migranata u Europu od nedjelje je na snazi. Sporazum je postignut prije dva dana.

Prema sporazumu, Ankara će prihvatiti natrag sve ilegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbjeglice, ukoliko za svaku osobu koja ne ispunjava uvjete za azil u Grčkoj i koja će biti vraćena u Tursku EU primi po jednu izbjeglicu iz Sirije, te novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i osigura napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Također, tzv. balkanska ruta će ostati zatvorena.

U međuvremenu agencija AFP prenosi da Grčka neće biti u mogućnosti početi vraćati izbjeglice u Tursku od danas.

AFP prenosi da je grčki premijer Alexis Tsipras obavijestio u subotu ministre da budu spremni za početak prebacivanja izbjeglica, ali da su dužnosnici rekli kako im za to treba više vremena.

Grčka treba više vremena

“Ovakav plan ne može se početi provoditi u samo 24 sata”, rekao je glasnogovornik koordinatora Vlade za politiku prema izbjeglicama Jorgos Kiricis, prenosi Tanjug.

Prema podacima dužnosnika, u petak je na grčke otoke preko Egejskog mora prešlo 1.500 izbjeglica, dvostruko više nego prethodnog dana.

Inače, prema Tsiprasovim riječima, blizu 2.300 sigurnosnih i pravnih stručnjaka bi trebalo stići u Grčku kako bi pomogli u provođenju sporazuma.

Pariz i Berlin su obećali da će poslati 600 policajaca i stručnjaka za azil. Očekuje se da će se izbjeglice početi vraćati u Tursku od 4. travnja.

U Grčkoj trenutačno ima 47.500 izbjeglica – 8.200 na otocima i 10.500 u kampu Idomeni na granici s Makeodnijom.

Situacija u kampu Idomeni na grčko-makedonskoj granici gdje se nalazi više od 10.000 izbjeglica i dalje je nepromijenjena.

Izbjeglice ne namjeravaju napustiti kamp, vjerujući da će Europa već sutra poduzeti korake na rješavanju nastale situacije.

Organizacije za ljudska prava izražavaju bojazan da bi se stanje u Idomeniju moglo pogoršati, s obzirom na loše higijenske uvjete i neadekvatan smještaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije