Zaljevske zemlje proglasile Hezbollah terorističkom grupom

Saudijska Arabija je prošlog mjeseca zaustavila tri milijarde dolara pomoći Bjerutu zbog Hezbollaha (Reuters)
Saudijska Arabija je prošlog mjeseca zaustavila tri milijarde dolara pomoći Bjerutu zbog Hezbollaha (Reuters)

Zaljevske države proglasile su Hezbollah “terorističkom grupom” u posljednjem regionalnom potezu protiv ove šiitske organizacije koja podržava sirijsku Vladu.

Šestočlano Vijeće za saradnju Zaljevskih zemalja, u kojem su Bahrein, Kuvajt, Katar, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, donijelo je ovu odluku zbog “neprijateljskih akcija militanata koji regrutiraju mlade ljude za teroristička djela”, rekao je sekretar GCC-a Abdullatif al-Zayani.

Zaljevske zemlje poduzele su niz mjera protiv Hezbollaha od kako je Saudijska Arabija prošlog mjeseca zaustavila tri milijarde dolara pomoći Bjerutu.

Iran, saudijski rival, podržava šiitsku grupu. Saudijska Arabija i Iran na suprotnim su stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

‘Neprijateljska pozicija Libana’

Najavljujući da će zaustaviti vojno finansiranje Libana, saudijski zvaničnici saopćili su kako su primijetili “neprijateljsku poziciju Libana nastalu zbog pritiska Hezbollaha na državu”.

Zbog toga je Rijad najavio da će razmotriti svoje odnose s Bejrutom.

Saudijski zvaničnici naglasili su da se Liban odbio pridružiti Arapskoj ligi i Organizaciji islamske saradnje u osudi napada na Saudijsku ambasadu u Iranu u januaru.

Rijad je prekinuo diplomatske veze s Teheranom, jer su demonstranti spalili Saudijsku ambasadu nakon što je u Saudijskoj Arabiji pogubljen šiitski imam.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO