UN odobrio najstrožije sankcije S. Koreji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo dosad najstrožije sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije načinile su Sjedinjene Američke Države, uz podršku Kine kao jedinog saveznika Pjongjanga, prenosi AFP.

Usvajanje ove rezolucije predstavlja promjenu u pristupu međunarodne zajednice prema potezima Sjeverne Koreje.

Nacrt rezolucije, koji je ranije predstavio SAD, znatno pooštrava sadašnje sankcije protiv Sjeverne Koreje, zbog četvrtog nuklearnog pokusa Pjongjanga 6. siječnja i lansiranja rakete 7. veljače, kršeći nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti.

Najoštriji skup sankcija u više od 20 godina

Mjere predviđene tekstom su najoštriji skup sankcija koje je Vijeće sigurnosti nametnulo u više od 20 godina, istaknula je ranije američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

Sjedinjene Američke Države su taj Nacrt rezolucije predstavile Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, nakon što je postignut sporazum o novim sankcijama s Kinom, glavnim saveznikom Sjeverne Koreje i jednom od pet stalnih članica Vijeća.

Nacrtom se zemlje članice UN-a primoravaju da pregledaju sve namirnice s odredištem ili iz pravca Sjeverne Koreje, što predstavlja neviđen presedan.

Dokumentom se zabranjuje izvoz ugljena, željeza i željezne rude iz te zemlje. Ona ne smije prodavati zlato, titan i rijetke minerale.

Pooštravanje bankarskih restrikcija

Zabranjena je opskrba Pjongjanga gorivom za zrakoplove i rakete.

Predviđeno je i pooštravanje postojećih bankarskih restrikcija te zabrana leta bilo kojeg zrakoplova za koji bi se sumnjalo da prevozi krijumčarene namirnice u Sjevernu Koreju.

Sedamnaest osoba i 12 pravnih subjekata dodaje se na listu sankcija UN-a, među kojima su sjevernokorejske svemirske agencije i obavještajne službe.

Power je naglasila da je rezolucija pažljivo napisana kako se ne bi kažnjavao sjevernokorejski narod.

Izvor: Agencije