Abdeslam se želio raznijeti na stadionu

Glavni osumnjičeni za terorističke napade izvedene u studenom 2015. u Parizu Salah Abdeslam rekao je tokom ispitivanja da mu je prvobitna namjera bila da se raznese na nacionalnom stadionu u Parizu, ali da se predomislio, izjavio je danas pariški tužitelj Francois Molins.

“Ove prve izjave, koje treba oprezno razmatrati, pokreću čitav niz pitanja koja Salah Abdeslam mora objasniti”, rekao je Molins na konferenciji za novinare u Parizu, prenosi AFPP.

Belgijsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Salaha Abdeslama za terorizam i ubojstvo u vezi sa napadima u Parizu, izjavio je njegov odvjetnik.

“On će se usprotiviti ekstradiciji u ovoj fazi”, rekao je odvjetnik Sven Mary novinarima u sjedištu savezne policije u Briselu.

On je dodao da Abdeslam sarađuje sa policijom, prenio je AFP.

Odluka o izručenju Abdeslama Francuskoj donijet će se “najkasnije za 60 dana od dana njegova uhićenja” ili 90 dana bude li se žalio, rekao je u subotu francuski ministar pravosuđa Jean-Jacques Urvoas.

“To je isključivo pravna procedura u koju se izvršna vlast ne miješa”, istaknuo je, podsjećajući da “odbijanje optuženika da bude izručen inozemnim vlastima ne priječi izvršenje izručenja”.

Interpol: Pojačati kontrole na granicama

Interpol je danas upozorio države članice da budu posebno oprezne u kontrolama na granicama jer bi uhićenje Abdeslama moglo potaći njegove suučesnike da pobjegnu iz Europe.

“Iako je prerano spekulirati u kom pravcu će istraga teći, svatko tko je povezan sa Abdeslamom strahovat će da lokacija na kojoj se nalazi ne bude otkrivena i pokušat će da pobjegne kako se to ne bi desilo”, rekao je glavni tajnik Interpola Jurgen Stock, a prenosi Reuters.

On je poručio da je sada od ključne važnosti da zemlje nastave saradnju i provode temeljne provjere na osnovu raspoloživih informacija kako im osumnjičeni ne bi izmakli.

Glavni osumnjičeni za napade u Parizu prošlog studenog Abdeslam i suosumnjičeni otpušteni su jutros iz bolnice u Briselu gdje im je tijekom noći ukazana pomoć zbog rana od metaka koje su zadobili tijekom uhićenja u petak, prenosi AFP.

Proces izručenja mogao bi trajati do dva tjedna.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve kazao je kako je akcija uhićenja Abdeslama “značajan udar na ISIL u Europi”.

On je rekao da je prijetnja terorizma i dalje prisutna te dodao kako francuske i belgijske vlasti jačaju suradnju.

“Povećali smo budžet za naoružavanje naših snaga, kako bismo dali veći značaj borbi protiv terorizma, rizika kojeg od sada stalno moramo biti svjesni”, kazao je Cazeneuve.

Uhapšena porodica koja je skrivala Abdeslama

Belgijska policija uhitila je u petak ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući i obitelj koja je skrivala Abdeslama, priopćilo je tužiteljstvo.

Reporterka Al Jazeere Jacky Rowland javlja kako će tužitelji sigurno imati mnogo pitanja za Abdeslama, jer je on jedini preživjeli član grupe koja je izvela napade u Parizu.

Cilj je izvući što više informacija kako bi mogli ući u trag drugima koji su pružali logistiku ili financijsku podršku napadačima.

“Ova večer je uspjeh u borbi protiv terorizma”, rekao je sinoć belgijski premijer Charles Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom, prenosi AP.

Francois Hollande je kazao da istraga o napadima u Parizu nije gotova i da će biti još uhićenja, naveo je AP.

Hollande je čestitao belgijskoj vladi na operaciji koja je trajala nekoliko tjedana i dodao da očekuje izručenje Abdeslama što je prije moguće.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO