Raste broj napada u Turskoj

Posljednjih godina Turska se suočava sa sve češćim napadima, a mete su većinom civili. Sigurnost u državi je na najvišem nivou, ali, čini se da su napadi sve učestaliji, javlja reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

U martu 2015. godine nekoliko eksplozija odjeknulo je u Palati pravde u Istanbulu. Tada su napadači držali državnog tužioca kao taoca. U razmjeni vatre sa policijom, dvojica napadača su ubijena, a tužilac je podlegao povredama u bolnici. Napadači su pripadnici radikalne ljevičarske grupe DHKP.

U julu 2015. godine u turskom gradu Surucu izveden je samoubilački napad. Tada su poginule 33 osobe, dok je više od stotinu ranjeno, a ISIL je preuzeo odgovornost za napad.

U augustu 2015. godine dolazi do serije napada u Istanbulu. U blizini policijske stanice eksplodirao je automobil-bomba, dok je kod Američkog konzulata došlo do razmjene vatre između policije i ljevičara. U napadima su povrijeđena tri policajca i sedmoro civila. Odgovornost za napad na Američku ambasadu preuzeo je ljevičarski DHKP.

U oktobru 2015. u Ankari se desio najsmrtonosniji napad u historiji Turske. U dvije eksplozije poginulo je 97 osoba, a ranjeno više od 500. Zvanična Turska odgovornima za ovaj napad smatra grupu ISIL i Radničku partiju Kurdistana – PKK.

Turisti žrtve

Početkom godine, u januaru 2016, u eksploziji u centru Istanbula poginulo je 11 osoba, većinom turista. Među njima je bilo čak 10 državljana Njemačke. Odgovornost za ovaj napad preuzela je grupa ISIL.

Samo mjesec dana kasnije, u februaru 2016. u Ankari, u eksploziji auto-bombe poginulo je 28 osoba, dok su desetine ranjene. Odgovornost za eksploziju preuzela je grupa Kurdski sokolovi slobode, koja je frakcija zabranjenog PKK.

Prije šest dana dogodio se još jedan napad u Ankari. Bombaš samoubica ubio je 37 osoba, a stotine su bile ranjene. Kurdski sokolovi slobode preuzeli su odgovornost.

Najmanje pet osoba je poginulo, a 36 ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana, u samoubilačkom bombaškom napadu koji je jutros izveden u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula.

Izvor: Al Jazeera