Hrvatska Sloveniji posuđuje ljekare

Nedostatak ljekara na koji upozoravaju strukovna udruženja, a svjesne su ga i vlade – posljednjih je mjeseci ozbiljno ugrozio zdravstveni sistem u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici, u Mariboru.

Obavljane su isključivo hitne operacije, jer nije bilo dovoljno anesteziologa, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos. Stanje se normaliziralo povremenim dolascima kolega iz Zagreba. To je samo vrh problema – Sloveniji i Hrvatskoj zajedno nedostaje ukupno 3.500 ljekara specijalista. 

Predstojnik kliničkog zavoda za anesteziologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Protić jednom mjesečno, kao i njegovih 20-ak kolega, odlazi odraditi 24-satnu smjenu i u Maribor. Jer bez pomoći iz Hrvatske, ondje bi se i dalje obavljale samo hitne operacije. Iako i u hrvatskom zdravstvu najviše nedostaje upravo anesteziologa – ovo je, kaže, rješenje da ih zadrže. 

Protić je rekao: “Sad smo sa suradnjom jednom dugoročnom uspjeli uspostaviti jedan most koji nosi i nama i njima dobro. Njima to nosi opstojnost. Ono što je nama vrlo bitno je da sa tim nekakvim ipak financijskim zadovoljstvom što imamo ćemo uspjeti, nadam se, ipak zadržati veći broj anesteziologa.”

“Specijalist anesteziolog u Hrvatskoj mjesečno zaradi 1.200 eura. Uz mnogo prekovremenih sati maksimalno 2.000. Tri do četiri puta manje u odnosu na kolege u bogatijim europskim zemljama. Dodatni posao u Mariboru donese im još blizu 1000 eura. A gdje su anesteziolozi iz Maribora? Dio ih je otišao preko granice, u Austriju. Pacijenti će se, i ovdje u Mariboru, ali i u drugim europskim gradovima, morati brzo naviknuti na liječnike strance”, javlja Kos.

Poželjni ljekari

Jaz između potrebe i ponude u Sloveniji se polako smanjuje, nakon što se uz Ljubljanu, Medicinski fakultet otvorio i u Mariboru, objašnjavaju u slovenskom Ministarstvu zdravlja. No, poželjni su i ljekari iz drugih zemalja.

Sandra Tušar, državna sekretarka slovenskog Ministarstva zdravlja, rekla je: “Zasad, Hrvatska još nije izjednačena s ostalim članicama Europske unije, pa liječnici i dalje moraju tražiti radnu dozvolu. Ali priznajemo diplome iz svih europskih zemalja i dodatno obrazovanje nije potrebno. Procijenimo samo znanje, i specijalista može početi raditi.”

Sloveniji nedostaje otprilike 1.000 specijalista, najviše anesteziologa, patologa i radiologa. Hrvatskoj gotovo 2.500, uz anesteziologe, ponajviše neurolozi i internisti.

U cijeloj Evropskoj uniji, uvođenjem direktive kojom se skraćuje radno vrijeme ljekara, došlo je do nedostatka kadra pa i povlačenja specijalista iz drugih zemalja. Iz Hrvatske je tako u 2,5 godine otišlo 350 medicinskih stručnjaka.

“Povećavanje broja specijalizacija je samo jedna mjera gašenja požara koja ne daje rezultate odmah. I Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Hrvatska liječnička komora su podastrle prijedloge rješenja za ostanak liječnika u Republici Hrvatskoj. Nažalost do sada još nismo vidjeli poteza koji bi to proveli u djelo”, kazala je Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Odlazak ljekara tako se nastavlja i iz Hrvatske i iz Slovenije. Ni jezik, ni granice više nisu barijere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO