Davutoglu: Napad izveli centri terorizma

Najmanje pet osoba je poginulo, a 36 ranjen u samoubilačkom bombaškom napadu u Istanbulu (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je današnji samoubilački bombaški napad u Istanbulu kao nehumani akt koji su izveli “centri terorizma”, poručivši da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv takvih grupa.

Najmanje pet osoba je poginulo, a 36 ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana, u napadu koji je jutros izveden u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula.

“Nijedan teroristički centar neće postići svoj cilj ovakvim monstruoznim napadima. Naša borba će se nastaviti sa istom odlučnošću sve dok terorizmu sasvim ne dođe kraj”, navodi se u pisanom Davutogluovom saopštenju, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO osudili su napad i poručili da su uz Tursku u borbi protiv terorizma.

Washington je oštro osudio eksploziju u Istanbulu kao “opak teroristički napad i najnovije neodbranjivo nasilje nad nedužnim ljudima širom Turske, kako nad turskim građanima tako i nad stranim posjetiocima”, prenosi Tanjug.

“SAD izražava solidarnost sa našim saveznikom u NATO-u, Turskom, u borbi protiv zajedničke prijetnje – terorizma”, saopćio je glasnogovornik State Departmenta John Kirby, prenosi AFP.

Osude napada

Istovremeno, Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) izrazila je duboko saučešće porodicama i prijateljima žrtava današnjeg napada čije su posljedice, kako ocjenjuje, dramatične.

“Kao Evropska unija, ponovo poručujemo da ostajemo solidarni sa Turskom i da i dalje podržavamo tu zemlju koja je, kao i cijela međunarodna zajednica, suočena sa terorističkom prijetnjom”, saopćeno je iz EEASa.

Osudama terorističkog napada u Istanbulu pridružio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ocijenivši da za terorizam nema opravdanja.

“Saveznici u NATO-u su uz Tursku, jedinstveni u riješenosti da se izbore sa terorizmom u svim njegovim oblicima”, poručuje u saopćenju generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse.

I francuski ministar vanjskih poslova istakao je da Francuska izražava solidarnost sa Turskom.

“Oštro osuđujem ovaj prezriv i kukavički čin u kojem je poginulo nekoliko ljudi”, rekao je Jean-Marc Ayrault u saopćenju, prenio je Reuters.

Preliminarni podaci ukazuju da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana ili neki njen ogranak, rekao je visoki turski zvaničnik za Reuters.

Eksplozija je odjeknula u ulici Istikal, koja predstavlja pješačku zonu s brojnim međunarodnim radnjama i šoping centrima.

Napad se dogodio samo šest dana nakon bombaškog napada u Ankari, u kojem je ubijeno 37 osoba, a za koji je odgovornost preuzela grupa Jastrebovi slobode Kurdistana (TAK), zaprijetivši novim napadima protiv turskih snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije