Oštre kritike sporazuma o izbjeglicama

Sporazum s Europskom unijom, čiji je cilj zaustaviti dolazak izbjeglica, Ankari bi omogućio povlastice bez presedana. No, prisutna je zabrinutost da Unija ignorira ono što mnogi smatraju sve više autoritarnom vlašću u Turskoj.

Al Jazeerin reporter Laurence Lee posjetio je tržnicu u gradu Sanliurfa, koji je u 16. stoljeću bio jedan od trgovačkih središta na Putu svile. Prizori i mirisi na njoj i danas su poznati onima koji su putovali Središnjom Azijom ili Sjevernom Afrikom.

Stanovništvo Sanliurfe čine Kurdi, Turci i Arapi. Sporazum između EU i Turske svima bi im omogućio kretanje u Europi bez viza.

Mnogi u gradu ne znaju za pregovore u Briselu, ali oni koji ih prate kažu: “Zašto ne?”. Ako im Evropa dozvoli ulazak bez viza, to će biti prilika da vide malo svijeta.

“Svatko koga pitate reći će vam da će, ako nam ne budu trebale vize, imati mogućnost da lakše ode na odmor. Neće morati plaćati 130 eura, neće imati nikakvih poteškoća. Veoma je teško dobiti vizu kad podnesemo zahtjev njemačkom ili engleskom veleposlanstvu”, žali se Yusuf.

Kritike sporazuma

No, čuju se i oštre kritike sporazuma, a sve zbog tvrdnji da EU toliko želi zaustaviti priljev izbjeglica da je pristala na sve zahtjeve Turske – ne samo na bezvizni režim, nego i nove pregovore o punopravnom članstvu u Uniji.

Sve se događa u trenutku kad Tursku optužuju za jačanje autoritarizma, napade i ograničavanje slobode medija, te kršenje ljudskih prava.

Dakle, “tvrđava Evropa” mogla bi postati “tvrđava Turska”, pa borci za ljudska prava smatraju da bi se vraćanjem izbjeglica prekršilo međunarodno pravo.

“Glavni razlog zbog kojeg se toliko sirijskih izbjeglica odlučuje za opasni put prema Europi je to što bi im, ako ostanu u Turskoj, bilo teško školovati djecu i dobiti radnu dozvolu. Ipak, ovaj sporazum mnoge bi prisilio da ostanu u Turskoj, dok bi zauzvrat turski državljani imali mnogo veću slobodu kretanja u cijeloj zoni Schengena”, javio je Lee.

Adut za cjenjkanje

Kaotična reakcija Europske unije na izbjegličku krizu postala je najjači adut za cjenkanje u rukama Ankare. Čini se da mnoge izbjeglice to znaju.

“Definitivno se osjećaju stjeranim u kut, iznevjerenim, izdanim… Njihova prava se ne poštuju”, upozorava Assad al-Achi, direktor organizacije Baytna Syria.

Logika turskih zahtjeva je da bi jednog dana gradovi blizu sirijske granice, kao što je Sanliurfa, mogli postati granice Europske unije, koliko god je to teško zamisliti.

Činjenica da je Unija uopće voljna pregovarati o tome pokazuje koliko je daleko spremna ići kako bi zaustavila dolazak izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera