SAD uvodi nove sankcije Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja u januaru testirala hidrogensku bombu, a nakon toga lansirala balističke rakete (AP)

Američki predsjednik Barack Obama naložio je nove sankcije protiv Sjeverne Koreje kao odgovor na nedozvoljene nuklearne i raketne probe.

Kako prenosi AP, predstavnik za štampu Bijele kuće Josh Ernest saopćio je da će nove unilateralne sankcije omogućiti SAD-u da primijeni mjere koje je jednoglasno usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sjeverna Koreja je u januaru testirala hidrogensku bombu, a nakon toga lansirala balističke rakete.

Vršenje pritiska na Sjevernu Koreju

Ernest je kazao da su nove sankcije u skladu s kontinuiranim stavom SAD-a o vršenju pritiska na Sjevernu Koreju.

Dodao je da će SAD i njihovi saveznici nastaviti nametati kaznene mjere Sjevernoj Koreji sve dok ne ispuni svoje međunarodne obaveze.

Čelnik UN-a koji prati stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji pozvao je na sudski progon lidera te izolirane komunističke države Kim Jong-una i ostalih visokih zvaničnika zbog zločina protiv čovječnosti.

Marzuki Darusman kazao je Vijeću UN-a za ljudska prava da Sjeverna Koreja izdvaja velike resurse za razvoj nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje dok njeni građani gladuju, a ostali rade u “robovskim uvjetima”.

Kim Jong-un je nedavno rekao da je Sjeverna Koreja razvila protivtenkovsko oružje toliko moćno da se pod njim i najotporniji neprijateljski tenkovi raspadaju kao “zrela tikva”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je jednoglasno usvojilo dosad najstrožije sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Nacrtom se zemlje članice UN-a primoravaju da pregledaju sve namirnice s odredištem u Sjevernoj Koreji ili iz te zemlje, što predstavlja neviđen presedan.

Dokumentom se zabranjuje izvoz uglja, željeza i željezne rude iz te zemlje. Ne smiju prodavati zlato, titanij i rijetke minerale.

Zabranjena je opskrba Pjongjanga gorivom za avione i rakete.

Predviđeno je i pooštravanje postojećih bankarskih restrikcija te zabrana leta bilo kojeg aviona za koji bi se sumnjalo da prevozi krijumčarene namirnice u Sjevernu Koreju.

Izvor: Agencije