Ispovijest žena koje se nalaze u raljama ISIL-a

Javne egzekucije, tvrde Umm Mohammad i Umm Omran, svakodnevica su u Raqqi (AP)

Umm Mohammad i Umm Omran, dvije hrabre žene, skrivenom su kamerom snimile svoj život u Raqqi, koja je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Welt.

Video se može pogledati na web-portalu švedskih novina Expressen. One tvrde da bi ih, kada bi pripadnici ISIL-a otkrili njihov identitet, odmah ubili. Javne egzekucije, tvrde, svakodnevica su u Raqqi.

“Pripadnici ISIL-a prvo upucaju žrtvu, ismijavaju leš, odrube glavu žrtve i postave je negdje u centru grada gdje je svi mogu vidjeti“, kaže Umm Mohammad.

Prisjetila se jednog iračkog vojnika koji je sjedio na tlu i čekao da ga ubiju.

Strani borci žive u luksuzu

“Bilo je strašno, nisam mogla gledati. Nekada pripadnici ISIL-a ostave svoje žrtve na ulici i vozila prelaze preko tijela dok ona ne nestanu“, ističe Umm Mohammad.

Za žene je, kaže, Raqqa postala zatvor jer ne smiju raditi, ići u školu, a kuću ne smiju napustiti bez pratnje.

Najvažnija zadaća im je dobiti djecu i slušati šta im pripadnici ISIL-a kažu.

“Najbrutalniji pripadnici ISIL-a su stranci. Oni su kao poklon dobili stanove i kuće u najboljim dijelovima Raqqe. Stranci, posebno oni iz Evrope, imaju viši status nego drugi pripadnici ISIL-a. Oni dolaze iz Kazahstana, Francuske, Tunisa, Egipta, ali većina ih je iz Saudijske Arabije“, kažu Umm Mohammad i Umm Omran.

Žene tvrde da stranci žive u luksuznim vilama i apartmanima, a da u većini slučajeva voze i bolje automobile i dobijaju više novca nego domaći borci.

Dvije žene su već planirale bijeg iz Raqqe, ali ostale su kako bi spasile prijateljicu od, kako tvrde, sigurne smrti.

Izvor: Agencije