Trump: Neredi ako ne dobijem nominaciju

Favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u Donald Trump izrazio je uvjerenje da će imati dovoljno delegata kako bi mogao dobiti stranačku nominaciju, upozorivši na moguće nerede ukoliko mu republikanska predsjednička nominacija bude uskraćena.

“Mislim da ne možete reći da se to [nominacija] ne dobija automatski. Mislim da ćete imati nerede… Jer, ja predstavljam milione ljudi”, rekao je Trump, prenose agencije.

Iako je do sada uspio prikupiti najveći broj delegata pred republikansku konvenciju, Tramp je osvojio samo 46 posto od ukupnog broja delegata koji su do sada bili u igri.

Ako tako nastavi, možda neće uspjeti osigurati nominaciju, što znači da će na samoj konvenciji imati protivkandidata, pa će njen ishod do kraja biti neizvjestan, navodi AP.

Clinton ‘izgurala’ Sandersa

Nakon predizbora za nominaciju predsjedničkog kandidata koji su u utorak održani u desetak američkih saveznih država, kod republikanaca su u utrci ostala tri kandidata – Donald Trump, Ted Cruz i John Kasich, dok je kod demokrata Hillary Clinton velikom pobjedom iz kandidature najvjerojatnije “izgurala” suparnika Bernieja Sandersa.

Kandidatkinja Demokratske stranke i bivša državna sekretarka osvojila je Floridu, Ohio i Sjevernu Karolinu te ostvarila gotovo nepremostivu prednost pred Sandersom, demokratskim senatorom iz Vermonta, anulirajući prošlosedmični gubitak u Michiganu.

Trump je pobijedio na Floridi, gdje je teško porazio protukandidata Marca Rubia koji je odustao od daljnje kandidature, ali je u Ohiu izgubio od Kasicha.

U utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata još je i senator iz Texasa Ted Cruz, što će Trumpu uveliko komplicirati nominaciju na stranačkoj konvenciji u julu.

Kasich je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno i da po nominaciju ide do kraja.

Nakon izbornih rezultata, vođa njegove kampanje John Weaver objavio je pismo u kojem je naveo da će Kasich pobijediti i osigurati podršku delegata prije stranačke konvencije u julu.

“Kasich će biti najbolji republikanski kandidat protiv Hillary Clinton”, poručio je Weaver.

Marco Rubio odustao

Međutim, kao ozbiljni izazivač Trumpu ostao je i Cruz, miljenik konzervativnog pokreta Tea Party, koji računa na veću podršku u državama s konzervativnijim biračima gdje će biti održani sljedeći predizbori.

Težak poraz od Trumpa u svojoj državi Floridi doživio je Rubio koji je nakon toga izjavio da odustaje od kandidature.

“Izabrao sam drugačiji put i ponosan sam na to”, rekao je pred svojim biračima.

Na kampanji mu je čestitao Cruz, ocijenivši da je bila čvrsta i pozitivna.

Na predizborima u utorak birala se četvrtina ukupnih delegata koji na stranačkim konvencijama nominiraju predsjedničkog kandidata, stoga je tolika važnost predizbora “super utorka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO