SAD: Vokabular kandidata kao u osnovaca

Gramatički gledano, Trump koristi konstrukcije učenika šestog razreda, navode u Institutu (EPA)

Glavni kandidati u utrci za Bijelu kuću koriste riječi i gramatičke konstrukcije učenika šestog i sedmog razreda osnovne škole, priopćio je američki Institut za jezike Sveučilišta Carnegie Mellon.

Istraživači su naveli kako je među kandidatima po tom pitanju najlošiji milijarder Donald Trump koji koristi gramatičke konstrukcije na razini učenika šestog razreda osnovne škole i rječnik učenika sedmog razreda, odnosno uzrasta djeteta od 12 ili 13 godina.

Institut je proučio leksiku i gramatiku govora pet kandidata: Donalda Trumpa, Teda Cruza, Marca Rubija, Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, uspoređujući ih s govorima bivših američkih predsjednika.

S leksičke točke gledišta, Trump se izražava kao učenik sedmog, a Cruz kao učenik osmog razreda. Hillary Clinton je gotovo na razini đaka prve godine srednje škole, prenosi Beta.

Niko lošiji od Georgea Busha mlađeg

Rubio i Sanders su najbolji, kao učenici druge godine srednje škole.

Gramatički gledano, Trump koristi konstrukcije učenika šestog razreda, a ostali su poput učenika šestog i sedmog razreda.

U studiji se navodi kako se vokabular kandidata osiromašuje posljednjih nekoliko tjedana jer sada imaju tendenciju da koriste jednostavnije riječi.

Gramatički gledano, nijedan kandidat nije dosegnuo razinu Abrahama Lincolna, koji je uspoređen kao maturant, navodi se u studiji i dodaje da nitko nije bio ispod razine Georgea Busha mlađeg, koji je koristio konstrukcije jedva na razini učenika šestog razreda.

Dodaje se da je vokabular predsjednika Abrahama Lincolna, Ronalda Reagana, Billa Clintona i Georgea Busha, kao i sadašnjeg predsjednika Baracka Obame na razini osmog razreda.

Izvor: Agencije