Pomoć UN-a pogubna po djecu Madaye

Madaya nema mogućnost liječiti bolesnike sve dok se u grad ne dopreme odgovarajuća hrana i lijekovi (Reuters)

Piše: Ruwad Khalil

Hiljade opkoljenih civila u sirijskom gradu Madayi, na periferiji zapadnog Damaska, nisu mogle ni očekivati da će humanitarna pomoć u hrani koju su Ujedinjeni narodi dopremili u ovaj grad dovesti do nove epidemije koja ugrožava živote stotine djece u gradu koji je pod opsadom libanskog Hezbollaha i snaga sirijskog režima.

Zdravstvene organizacije u Madayi i Baqinu izdale su saopćenje prije nekoliko dana u kojem su potvrdile smrt dva civila te da je kod 600 osoba, uglavnom žena i djece, uočena pojava edema po cijelom tijelu, najčešće na trbuhu koji izgleda nadut, ali i na licu i drugim dijelovima tijela, što ukazuje na to da su deseci  građana oboljeli od bolesti „kvašiorkor“.

U saopćenju se naglašava kako se oboljenje pojavilo zbog nedostatka proteina životinjskog porijekla u hrani koju je UN nedavno uvezao u Madayu i da je bila ograničena samo na mahunarke i sadržavala je biljne proteine.

Ta organizacija je saopćila kako nema mogućnost liječiti bolesnike sve dok se u grad ne dopreme odgovarajuća hrana i lijekovi.

Stotine slučajeva

Doktor Mohammed Darwish, jedan od ljekara u poljskoj bolnici u Madayi, u razgovoru za Al Jazeeru kaže kako je broj slučajeva oticanja i edema (nenormalno nakupljanje tečnosti u unutarćelijskim i međućelijskim prostorima i tjelesnim šupljinama) dosegao cifru od gotovo 600 djece. Osim toga, zabilježeno je djelimično oticanje kod 2.000 osoba, dodavši kako je od posljedica bolesti preminulo dvoje djece, od osam i godinu dana.

Darwish je istakao kako je ovako veliki broji ljudi obolio zbog nedostatka hrane neophodne za organizam, jer se grad nalazi pod opsadom već devet mjeseci. Problem posebno pogađa mlađu populaciju koja je izgubila imunitet u periodu opsade te dodaje kako su rješenja koja su na raspolaganju zdravstvenim organizacijama u gradu samo privremenog karaktera i da se njima liječe simptomi, ali ne i bolest.

On dodaje kako „ništa od hrane koju je UN dopremio ne može poslužiti za liječenje ove bolesti, jer je riječ o hrani biljnog porijekla, poput sojinog putera ili mliječnih formula za bebe (F75 i F100)“. Upozorio je kako postoji opasnost od „humanitarne katastrofe“ koja će zadesiti grad zbog pogoršanja situacije i sve većeg broja oboljelih ukoliko se u roku sedam dana u grad ne dostavi sve što je potrebno za suočavanje s ovim problemom.

Poziv u pomoć

Sa svoje strane, direktor zdravstvene organizacije u Madayi Mohammed Yusuf kaže kako bolest kvašiorkor nosi afrički naziv (Gana) i znači „bolest koju dijete dobije nakon što se rodi drugo dijete“. Otkrivena je nakon Drugog svjetskog rata u Africi i to je jedna od bolesti koja nastaje usljed loše ishrane i teškog manjka bjelančevina životinjskog porijekla i vitamina, te se smatra smrtonosnom bolešću u uznapredovanom stadiju.

Yusuf dodaje za Al Jazeeru kako je „za ovu bolest karakteristična pojava edema, zatim zadržavanja mokraće i oticanje cijelog tijela, što može dovesti do zatajenja bubrega ili uvećanja jetre, a time i smrtnog ishoda ukoliko se bolest ne liječi“.

Naglasio je kako je većina slučajeva zabilježena kod žena, djece i starijih osoba, dok je od bolesti preminulo osam osoba različite životne dobi, uključujući i dvoje djece.

S druge strane, predsjednik Lokalnog vijeća u Madayi Musa al-Maleh kaže da su kontaktirali međunarodne zdravstvene organizacije poput Crvenog krsta i UN-a kako bi se riješila situacija u gradu, te da su im dostavili izvještaje i fotografije o razmjerima oboljenja i stanju pacijenata, naglasivši da su dobili obećanja kako će u grad biti dopremljeno sve što je potrebno za liječenje bolesnika.

Al-Maleh je ukazao i na to kako lokalno vijeće u gradu ne može pružiti dovoljnu pomoć kako bi se situacija u gradu poboljšala, jer nemaju dovoljno sredstava na raspolaganju, ali i zbog ogromnog broja oboljelih kojih ima više od 2.000.

Predsjednik Lokalnog vijeća obratio se međunarodnoj zajednici s pozivom u pomoć, tražeći da se ukine opsada hiljada civila koji su zatvoreni u „velikom zatvoru“, kako ga je nazvao.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO