Pobunjenici u Ukrajini izdaju svoje pasoše

Nije bilo nikakve reakcije Rusije na potez pobunjenika (AP)

Proruski pobunjenici na području Donjecka počeli su izdavati vlastite putovnice, u pokušaju da učvrste svoju neovisnost od prozapadne vlade u Kijevu.

Crveni putni dokumenti izgledom su slični ruskim putovnicama i izdale su ih vlasti samoproglašene Narodne republike Donjeck, regije čiju neovisnost nije priznala čak ni Moskva.

Prve putovnice izdane su čelniku pobunjene regije Aleksandru Zaharčenku i skupini mladih koji su navršili 16 godina tokom dvogodišnjeg sukoba i moraju imati osobne dokumente.

Rusija je oprezno priopćila kako poštuje želje izražene na referendumima o neovisnosti održanim u Donjecku i u susjednoj regiji Lugansk u svibnju 2014. godine.

Ta nenadzirana glasovanja osudili su, međutim, kao nelegalne Ukrajina i njezini zapadni saveznici.

Bez reakcije Moskve

Moskva je u međuvremenu održala razgovore s Kijevom o stjecanju veće neovisnosti za regije unutar jedinstvene Ukrajine.

Nije bilo nikakve reakcije Rusije na potez pobunjenika.

Zaharčenko je, međutim, izgledao neuzdrman neobveznom pozicijom Moskve.

“Dokazali smo i sebi i našim neprijateljima da možemo stvoriti vlastitu državu. Južna Osetija i Rusija nas priznaju, koje bismo zemlje još trebali? Ostale države priznat će nas kada dođe vrijeme za to”, izjavio je Zaharčenko novinarima nakon ceremonije svečanog izdavanja putovnica.

Južna Osetija je separatistička regija prozapadne bivše sovjetske republike Gruzije, čiju je neovisnost priznala Rusija nakon što su dvije zemlje vodile kratkotrajni rat prije osam godina.

Suverenitet Južne Osetije priznala je, međutim, samo nekolicina ruskih saveznika, kao što su Venecuela i Nikaragva.

Zaharčenko je izjavio da putovnice Donjecka može posjedovati svatko tko namjerava sudjelovati na spornim, ali još nezakazanim regionalnim i lokalnim izborima.

Pasoš za izlazak na izbore

Kijev tvrdi da se izbori moraju održati u okviru ukrajinskih zakona i da ih trebaju nadzirati promatrači iz OSCE-a, no to su uvjeti koje pobunjenici odbijaju prihvatiti.

Zaharčenko očekuje da se izbori u Donjecku održe “kada svi dobiju nove putovnice”.

Upitan šta namjerava učiniti sa svojom ukrajinskom putovnicom, Zaharčenko je kratko odgovorio: “Pucat ću u nju.”

Najmanje 9.200 ljudi je poginulo, a više od milijun i pol napustilo je domove otkad je prije dvije godine izbila pobuna.

Izvor: Agencije