Mijenja li PKK taktiku napadajući civile?

Turska policija izvela je racije širom zemlje, a privedeno je više desetaka ljudi osumnjičenih za bombaški napad u nedjelju uvečer.

Ministarstvo unutarnjih poslove Turske krivi Radničku stranku Kurdistana (PKK) za napad.

Al Jazeerin reporter Harun Karčić posjetio je autobusni kolodvor u Ankari koji je prije samo nekoliko dana bio poprište napada. Ponovno je otvoren, a život se vraća u normalu.

“Iako turska vlada krivi PKK za napad, brojni sigurnosni analitičari se pitaju – da li je PKK promijenio svoju taktiku i da li će u budućnosti napadati civilne mete, umjesto vojnih i policijskih”, javlja Karčić.

PKK vodi rat protiv Turske od 1984. godine. Zalažu se za osnivanje neovisne marksističke kurdske države na jugoistoku zemlje, a proteklih godina govore i o osnivanju autonomnih kurdskih regija umjesto države.

Ta stranka nalazi se na popisu terorističkih skupina Turske, Europske unije i članica NATO-a.

Opsežne vojne akcije Turske

Od srpnja prošle godine, nakon što je Radnička stranka Kurdistana suspendirala primirje s Turskom, ponovno su krenuli s napadima.

Kao odgovor, turska vojska je pokrenula opsežne vojne akcije na jugoistoku zemlje, koristeći tenkove i oklopna vozila u gradovima Cizre, Silopi i Diyarbakir.

Sigurnosno-politički analitičar Savci Sayan smatra da je PKK u defanzivnom položaju i da će sve više napadati civilne mete kako bi se osvetili Turskoj zbog vlastitih vojnih gubitaka.

“Možemo očekivati više ovakvih napada u budućnosti. Radnička stranka Kurdistana je prethodnih godina prelazila tursko-iračku granicu i napadala tursku vojsku i policiju. Govorili su kako to rade za kurdski narod, ali sada PKK – koji uživa podršku nekih svjetskih sila – želi dovesti svoju borbu protiv Turske u urbane centre. Žele od Turske napraviti Siriju”, ukazuje Sayan.

Racije širom zemlje

Proteklih dana, turska policija izvela je racije širom zemlje. Uhapšeno je više desetaka osumnjičenih pripadnika PKK-a.

Istovremeno, vojska je rekla kako će proširiti svoje operacije na jugoistočne gradove Nusajbin i Mardin sve dok ne otkloni svaku prijetnju državi.

Gulabi Eryaman je kurdski analitičar koji kaže da se ne smije povezivati kurdsko pitanje u Turskoj s marksističkim ciljevima jedne oružane skupine poput PKK-a.

“Teroristički napadi nanijeli su veliku štetu Kurdima. Moramo napraviti razliku između terora i kurdskog pitanja. Ne smijemo povezivati terorističke napade i kurdsko pitanje. Mnoge kurdske kuće na jugoistoku zemlje uništene su zbog PKK-a. Mnogo nevine djece je ubijeno. Za sve to krivi su PKK i njihovi saveznici”, tvrdi Eryaman.

Dok su se vodile borbe PKK-a i turske vojske u planinama na jugoistoku zemlje, stanovnici Ankare, ali i drugih gradova, nisu se osjećali ugroženima. Međutim, uz sve češće napade u urbanim centrima Istanbula i Ankare, opasnost je sada došla, doslovno, do njihovih vrata.

Izvor: Al Jazeera