Merkel: Sporazum EU-Turska je odlučujući

Merkel je jasno dala do znanja i da EU neće žrtvovati demokratska načela da bi pridobila Ankaru (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da će sporazum između Europske unije i Turske biti ključan za rješavanje izbjegličke krize u Europi, ali je jasno dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela da bi pridobila Ankaru.

Govoreći uoči summita na kojem bi se trebao postići dogovor o zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi u zamjenu za ustupke Turskoj, Merkel je rekla da preostaje riješiti pitanje liberalizacije viznog režima za Turke i zabrinutost Cipra, prije nego što EU pristupi ubrzanju pristupnih pregovora s Ankarom.

Merkel je pod velikim pritiskom domaće javnosti da riješi izbjegličku krizu, nakon što je više od milijun tražitelja azila ušlo u Njemačku prošle godine.

Konzervativci kažnjeni na regionalnim izborima

Birači su njezine konzervativce kaznili ovoga vikenda na regionalnim izborima na kojima je veliki uspjeh ostvarila protuimigrantska stranka AfD.

Merkel je u obraćanju parlamentu ustrajala da će dogovor s Turskom pomoći.

“Sutra i prekosutra na kocki je slijedeće, možemo li postići sporazum koji nam, po prvi puta, daje šansu za održivo, europsko rješenje izbjegličkog pitanja”, rekla je Merkel, kako prenosi Hina.

Kancelarka je upozorila da se nitko ne bi trebao zavaravati usporavanjem priljeva migranata u Njemačku zbog zatvaranja granice u Austriji i ostalim zemljama na tzv. balkanskoj ruti.

“Trenutačno olakšanje u Njemačkoj i ostalim zemljama je jedna stvar. Situacija u Grčkoj je druga i svi bi trebali biti zabrinuti jer ona nije bez posljedica za sve nas u Europi”, istaknula je Merkel.

Zabrinutost u vezi ustupaka Ankari

Zatvaranje granica dovelo je u Grčkoj do gomilanja desetaka tisuća ljudi koji su ušli iz Turske, što je prema grčkim vlastima neodrživa situacija.

Merkel se trudila ublažiti zabrinutost nekih u Njemačkoj i među europskim partnerima da je spremna ići predaleko kako bi se postigao dogovor s Ankarom.

Turska želi otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Unijom koji već godinama stoje na mjestu. Cipar je najavio da će to blokirati, ako Ankara ne ispuni već preuzete obveze i ne prizna Cipar.

“Ako otvorimo nova poglavlja u sklopu šire suradnje, jasno je da će se pristupni pregovori između EU-a i Turske odvijati na način koji nema definiran kraj. A to znači da tursko članstvo u EU-u doista nije na dnevnom redu”, istaknula je Merkel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO