Masovna hapšenja u racijama širom Istanbula

Turska policija uhapsila je najmanje 20 osoba, uključujući nekoliko advokata, u okviru operacije koja obuhvata racije širom Istanbula, a čija su meta pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) koju su Turska, Evropska unija i SAD proglasili terorističkom organizacijom, javlja agencija Anadolija.

Antiterorističke policijske racije uz podršku helikoptera, kako navodi ova turska državna agencija, istovremeno su provedene na 32 lokacije širom grada.

Među uhapšenima je nekoliko advokata iz još nepoznatih udruženja, prenosi Reuters.

Uhapšeni su odvedeni u glavnu policijsku stanicu u Istanbulu, nakon rutinske zdravstvene kontrole, navodi Anadolija, dodajući kako je još nekoliko ljudi privedeno u okviru operacija u osam drugih provincija.

Napad u Ankari

Racije su uslijedile nakon što su se sukobi između turskih snaga sigurnosti i pripadnika PKK-a proširili na nova područja u jugoistočnoj Turskoj.

Nakon samoubilačkog napada u Ankari u nedjelju, u kojem je poginulo 37 osoba, na ulice su izašli tenkovi i oklopna vozila u pratnji helikoptera.

Iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad u turskoj prijestonici, Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi kako je napad izvela jedna članica PKK-a. 

Izvor: Agencije