Kurdska autonomija u Siriji opasna za Tursku

Sve veća uključenost Turske u događanja u Siriji posljedica je ubrzanog razvoja situacije koju turski dužnosnici opisuju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti te zemlje, pogotovo kad je u pitanju uspostavljanje kurdske autonomne regije na sjeveru susjedne države. 

Ankara navodi tri glavna razloga za pojačane vojne aktivnosti turskih snaga. Prvo, odgovaraju na vatru koja dolazi iz susjednih zemalja. Drugi razlog je zaštita turkmenske manjine u Siriji koja je izložena napadima. A treći, i za mnoge u turskom političkom vrhu najvažniji razlog, jeste sprečavanje nastanka kurdske autonomne regije uz južnu tursku granicu.

“Ukoliko naša nacionalna sigurnost bude ugrožena, nećemo čekati ničiju dozvolu da djelujemo. U takvim uvjetima to više nije samo pitanje Sirije jer se to tiče i Turske. Samostalno donosimo odluke o našoj nacionalnoj sigurnosti”, ukazuje turski premijer Ahmet Davutoglu.

Uspostava novog vojnog saveza

Dolazak saudijskih i katarskih vojnih aviona u strateške baze na jug Turske tumači se kao uspostava novog vojnog saveza. Mnogi analitičari smatraju da je tursko-zaljevsko partnerstvo, ipak, došlo prekasno.

Upozoravaju da zemlje članice novog saveza moraju biti spremne platiti visoku političku cijenu, ukoliko se suprotstave dogovoru svjetskih moćnika.

“Ravnoteža je narušena u korist Rusije, Irana i [Bashara al-]Assada. Pokušaji Turske i Saudijske Arabije da im se suprotstave, izlažu ih velikoj političkoj opasnosti. Sada se na njih gleda kao one koji predstavljaju prepreku dogovoru velikih sila”, upozorava politički analitičar Muhammed Yegin.

Turska ne želi biti najveći gubitnik u ovom sukobu. Izbjeglička kriza dostigla je svoj vrhunac, a Turska trpi najveći teret zbrinjavanjem nekoliko milijuna izbjeglica.

Utjecaj sukoba na sigurnost

Sukob izravno utječe na tursku nacionalnu i unutarnju sigurnost.

Bombaški napadi unutar turskog teritorija se ponavljaju. Stoga serija diplomatskih aktivnosti turskog političkog vrha predstavlja pokušaj da se ublaži situacija i ponovo vrati narušena ravnoteža u regiji.

“U posljednje vrijeme sve se više govori o postojanju dogovora, sa ciljem podjele i postavljanja novih granica u regiji. Turski dužnosnici ne kriju protivljenje takvom potezu. Kažu da će iskoristi sva raspoloživa sredstva da spriječe razvoj situacije koji bi mogao ugroziti turski suverenitet i narušiti političku stabilnost zemlje”, javio je Al Jazeerin reporter Omar Khashram.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO