Hollande, Merkel i Porošenko o Ukrajini

U sukobima na proruskom istoku Ukrajine u skoro dvije godine poginulo više od 9.000 ljudi (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će u četvrtak u Briselu o mirovnom procesu u Ukrajini, dva tjedna nakon ministarskog sastanka u Parizu, koji su obilježile trajne blokade.

Susret će biti održan u podne, u prigodi summita Europskog vijeća posvećenog izbjegličkoj krizi, priopćeno je iz Ureda francuskog predsjednika, prenosi Hina.

Troje čelnika sastaje se pošto su europski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak u Briselu poručili da će i dalje biti odlučni prema Moskvi u vezi sa sankcijama koje će ostati na snazi sve dok se u cijelosti ne bude poštivao mirovni ugovor potpisan lani.

Taj ugovor, potpisan u veljači 2015. godine u Minsku, zahvaljujući francusko-njemačkom posredovanju i u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, predviđa uspostavu primirja i niz političkih, gospodarskih i socijalnih mjera radi prekida separatističkog sukoba na proruskom istoku Ukrajine, u kojemu je u gotovo dvije godine poginulo više od 9.000 ljudi.

Produžene sankcije

Veleposlanici 28 zemalja EU-a dogovorili su se 9. ožujka u Briselu da će produljiti sankcije uvedene ruskim pojedincima i pobunjeničkim vođama na istoku Ukrajine zbog njihove umiješanosti u sukob.

Početkom ožujka napori Pariza i Berlina za obnovu mirovnih pregovora naišli su na blokadu Kijeva i Moskve, koji se međusobno optužuju za teškoće u organiziranju lokalnih izbora.

Nakon susreta francuskog, njemačkog, ukrajinskog i ruskog ministra vanjskih poslova u Parizu, francuski ministar Jean-Marc Ayrault rekao je da se izbori na istoku Ukrajine trebaju održati do srpnja.

Premda zapadne zemlje očekuju da će izbori omogućiti političku reintegraciju istoka, Kijev se boji da bi Rusija, koju optužuje za vojno pomaganje separatistima, mogla iskoristiti to za destabilizaciju cijele bivše sovjetske republike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO