Danska osniva akademiju za hakere

Polaznici će proći kroz četveromjesečni proces selekcije na tajnoj lokaciji u oblasti Kopenhagena (Reuters)
Polaznici će proći kroz četveromjesečni proces selekcije na tajnoj lokaciji u oblasti Kopenhagena (Reuters)

Vojna obavještajna agencija Danske (DDIS) objavila je da osniva “akademiju za hakere” gdje će biti obučavani stručnjaci informacionih tehnologija, a najboljima koji diplomiraju bit će ponuđeno zaposlenje.

U saopćenju se navodi da će na akademiju biti upisana “mala grupa” onih koji su “već najbolji u onome što rade”.

IZ DDIS-a, sa sjedištem u Kopenhagenu, pojašnjava se da polaznici akademije neće učiti kako hakirati, već će se “utjecati na njihov mentalitet i vještine” koje bi agencija mogla upotrijebiti u borbi protiv stranih sila, poput terorističkih organizacija.

Proces selekcije

Polaznici će proći kroz četveromjesečni proces selekcije na tajnoj lokaciji u oblasti Kopenhagena, nakon čega će biti regrutirani u hakerski tim DDIS-a.

Proces odabira nadgledat će psiholozi i kompjuterski stručnjaci Obavještajne agencije, a zasnovan je na procesu regrutiranja elitnih komandosa u Kraljevsku dansku mornaricu.

Agencija AP prenijela je da će akademija početi s radom u augustu.

Izvor: Agencije


Povezane

Kompanije iz Srbije prošle godine oštećene su za milion eura, tako što su bile izložene hakerskim napadima. Policija te zemlje upozorila je građane da su pojačane aktivnosti zloupotrebe putem interneta, zbog čega su pozvali na oprez, dok iz tužilaštva za cyber kriminal ističu da su prošle godine zabilježili 50% više prijava internet zloupotreba nego prethodnih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO