Transplantacija bubrega od bilo kojeg donora

Važna novost koju donosi zakon je i pojednostavljivanje postupka pristanka (AP)
Važna novost koju donosi zakon je i pojednostavljivanje postupka pristanka (AP)

Ljekari su otkrili kako da pomognu pacijentima koji čekaju transplantaciju bubrega na način da im uspješno izmjene imuni sistem pacijenata da bi mogli da prihvate i bubrege nekompatibilnih donora.

Značajan broj pacijenata koji su podvrgnuti ovoj proceduri živio je osam godina duže od onih koji su ostali na listama čekanja ili su im presađeni bubrezi pokojnih donora.

Metoda poznata kao desenzitizacija ima potencijal da spasi mnoge živote, kaže ljekar Jeffrey Berns, specijalista za presađivanje bubrega i predsjednik Nacionalne fondacije za bubrege. Ta procedura mogla bi da skrati liste čekanja na transplantacije za hiljade ljudi.

Istraživači procjenjuju da oko polovice od 100.000 ljudi, sa liste čekanja za transplantaciju bubrega, imaju antitijela koja će napasti presađene organe, a oko 20 posto ih je toliko osjetljivo da je pronalaženje kompatibilnih organa gotovo nemoguće.

Teški postupak dijalize

Glavni autor američke studije Dorry Segev kaže da određen broj ljudi odustaje od transplantacije nakon što sazna da će antitijela odbaciti bilo koji presađeni organ. Umjesto toga, idu na teški postupak dijalize, objavio je Sputnik.

Stručnjaci kažu da bi procedura desenzitizacije mogla da se koristi i kod presađivanja jetre i pluća.

Novu studiju su uradili američki naučnici i objavljena je u medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

U studiji su upoređena 1.025 pacijenata iz 22 medicinska centra, kojima su presađeni bubrezi nekompatibilnih donora sa istim brojem pacijenata koji su ostali na listama čekanja ili im je presađen organ kompatibilnog, ali preminulog davaoca.

Nakon osam godina, 76,5 posto onih kojima je presađen nekompatibilan organ bilo je još živ u poređenju sa 69,8 posto onih koji su ostali na listama čekanja ili dobili bubreg preminulog davaoca i 43,9 posto onih koji su ostali na listama čekanja, a nikada im nije transplantiran bubreg.

Izvor: Agencije


Povezane

U transplantacijskoj medicini Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju izvedenih operacija, ali i donatora. Ipak, dio građana ne želi da donira svoje organe. Iako se o tome zvanično mogu izjasniti još od 2007. godine, u praksi nailaze na probleme, jer neki ljekari ne znaju da ta mogućnost uopšte postoji.

Hrvatska je u svjetskom vrhu po broju transplantacija, a osim Španije, vodeća je zemlja prema broju realizovanih donora organa. Samo prošle godine 370 osoba u Hrvatskoj dobilo je priliku za novi život sa transplantiranim organima. Sve zemlje susjedstva su daleko iza. Srbija bilježi uspjehe u transplantaciji srčanih zalisaka, dok su tranplantacije organa u BiH rijetkost, a kada […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO