SAD tvrdi da je komandant ISIL-a mrtav

Ranije je SOHR objavio kako je komandant ISIL-a Omar Čečen 'klinički mrtav' nekoliko dana (AP)

Prvi komandant oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Omar al-Shishani, koji je ranjen u udaru američkih zračnih snaga prošle sedmice, preminuo je, objavila je administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Omar al-Shishani, čečenski borac za koga se vjeruje da je jedan od najobučenijih komandanata ISIL-a, napadnut je blizu sirijskog grada Shaddadija.

Prema ranijim navodima, Shishani, koji je bio na brojnim visokim vojnim pozicijama u ISIL-u uključujući i položaj ministra rata, teško je ranjen nakon zračnih udara na konvoj u kojem se nalazio 4. marta. Tom prilikom poginulo je još 12 osoba, a udari su izvršeni bespilotnim letjelicama i borbenim avionima.

„Vjerujemo da je kasnije podlegao povredama“, kazao je glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff David agenciji AFP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Londonu koja prati dešavanja u Siriji, prošle sedmice je objavila kako je Omar Čečen, kako je Shishani bio poznat, odveden u bolnicu u provinciji Raqqa gdje ga je liječio „ljekar evropskog porijekla“.

Kasnije u nedjelju grupa je objavila kako je komandant ISIL-a „klinički mrtav“ nekoliko dana.

„Shishani ne može samostalno disati i priključen je na mašine. Klinički je mrtav nekoliko dana“, izjavio je Rami Abdel Rahman, čelnik SOHR-a, prenosi AFP.

Vodio zatvor

Američki zvaničnici sumnjaju kako je Shishani bio raspoređen u području Shaddadija kako bi pojačao ISIL-ove borce nakon serije poraza u okršajima sa sirijskom vojskom.

Prošle godine je SAD, navodno, ponudio nagradu od pet miliona dolara za Shishanija.

Shishani se godinama borio kao čečenski pobunjenik protiv ruske vojske, a iskustvo je dobio i u gruzijskoj vojsci 2008. godine tokom kratkog rata te države protiv Rusije.

Pridružio se pobunjeničkim grupama u Siriji 2012. godine, skoro na početku rata u toj zemlji.

Zakletvu ISIL-u položio je 2013. godine, navode američki zvaničnici, a mediji iz SAD-a navode kako je kasnije bio zadužen za upravu zatvora kod Raqqe gdje je ISIL držao strane zatvorenike.

Izvor: Agencije