Lider PKK-a: Naš cilj je svrgavanje Erdogana

Cemil Bayik priznao da je PKK donio rat iz ruralnih u urbane sredine (Reuters)

U intervjuu za britanski list The Times, urađen četiri dana prije napada u Ankari u kojem je poginulo 37 ljudi, Cemil Bayik, lider Radničke partije Kurdistana, koju su vlasti optužile za eksploziju, kazao je da je njihov glavni cilj svrgavanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vlade koju vodi njegova Partija pravde i razvoja (AKP).

U intervjuu koji je objavljen u utorak, Bayik tvrdi da Turska neće biti demokratska zemlja sve dok Erdogan i AKP ne budu svrgnuti, prenosi turski Daily Sabah, istovremeno kritizirajući britanski list zbog vremena objavljivanja razgovora, budući da istraga o napadu još traje, a mnogo žrtve još nisu ni ukopane.

Bayik je trenutne aktivnosti PKK-a, koji su SAD, Evropska unija i Turska proglasili terorističkom organizacijom, opisao kao borbu na “život i smrt”, dok su meta samoubilačkih napada te grupe sve više civili.

Rat iz ruralnih prenesen u urbane sredine

Iako PKK otežava živote građana u gradovima s ilegalnim barikadama i postavljenim bombama na jugoistoku zemlje, Bayik je optužio turske snage sigurnosti za uništavanje i obećao osvetu, piše Daily Sabah.

Priznao je da je PKK donio rat iz ruralnih u urbane sredine, rekavši da ta njihova taktika predstavlja novu eru u javnoj borbi.

Intervju s Bayikom urađen je četiri dana prije napada u nedjelju, u kojem je ubijeno 37 ljudi.

Prije toga PKK-ova grupa imena “Kurdski jastrebovi slobode” preuzela je odgovornost za napad u Ankari 29. februara, u kojem je ubijeno 29 ljudi, uglavnom vojnika.

Izvor: Agencije